poniedziałek, 8 października 2018

SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY I PAPRYKI

Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem papryki jest jednym z naszych ulubionych
dodatków do obiadu.
Surówka  jest bardzo smaczna, szybka w wykonaniu i ładnie prezentuje się na stole.
Dodatek zielonej, czerwonej i żółtej papryki nadaje surówce apetycznego kolorytu.
Jest doskonała zarówno do wielu potraw mięsnych jak i rybnych.

smaczna, szybka w wykonaniu surówka do obiadu z kapusty kiszonej, kolorowej papryki i kiszonego ogórka


Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • po 100 g świeżej papryki czerwonej, żółtej i zielonej
  • 100 g ogórka kiszonego
  • nieduża cebula (ok. 50 g)
  • sól, pieprz czarny mielony, cukier do smaku
  • 3 - 4 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek


Wykonanie:

Kapustę drobno kroimy (gdy ma zbyt dużo soku, delikatnie odciskamy, ale nie wylewamy,
gdyż może się okazać, że trzeba będzie jednak trochę dodać).
Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę.
Ogórek kiszony ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno siekamy.
Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy do smaku sól, pieprz i cukier do smaku.
Daję 3 płaskie łyżki cukru, bo taka nam najlepiej smakuje.
Na koniec polewamy oliwą i jeszcze raz mieszamy.
Odstawiamy na ok. 30 minut w chłodne miejsce (np. lodówka), aby składniki "przegryzły się".

smaczna, szybka w wykonaniu surówka do obiadu z kapusty kiszonej, kolorowej papryki i kiszonego ogórka

smaczna, szybka w wykonaniu surówka do obiadu z kapusty kiszonej, kolorowej papryki i kiszonego ogórka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz