Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i ma niezwykle apetyczny wygląd.
Na biszkopcie położona jest warstwa masy jabłkowej a na niej puszysta pianka truskawkowa.
Wierzch wieńczy galaretka pomarańczowa posypana płatkami migdałowymi.
To apetyczne ciasto jabłkowe jest lekkie, delikatnie aromatyczne.
Jest bardzo smaczne i z tego powodu szybko znika ze stołu.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Babeczka" nr 3/2000.
Składniki ciasta biszkoptowego (na dużą blachę o wym. 28 x 40 cm):
Składniki masy jabłkowej:
Składniki pianki truskawkowej:
Na wierzch:
Wykonanie ciasta biszkoptowego:
Całe jajka ubijamy z cukrem na gęstą, puszystą masę.
Dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto wylewamy do dużej, prostokątnej formy posmarowanej tłuszczem i wyłożonej
papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180⁰C na złoty kolor ok. 25 minut.
Sprawdzamy patyczkiem i jeżeli jest suchy, ciasto jest upieczone.
Po lekkim ostudzeniu okrawamy brzegi ciasta nożem i wykładamy na deseczkę
do góry papierem. Zdejmujemy papier. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Wykonanie masy:
Oddzielamy żółtka jaj od białek.
Masło ucieramy do białości, dodajemy cukier puder i nadal ucierając po 1 żółtku.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach i odciskamy sok.
Do utartego masła dodajemy małymi porcjami jabłka i nadal ucieramy
do połączenia się składników.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody (ewentualnie podgrzewamy,
nie gotujemy!). Odstawiamy do ostudzenia.
Lekko tężejącą, cienkim strumieniem wlewamy do masy jabłkowej.
Galaretkę możemy rozpuścić nieco wcześniej np. przed obieraniem jabłek.
Wszystko razem dokładnie mieszamy i wykładamy na biszkopt.
Schładzamy w lodówce.
Wykonanie pianki truskawkowej:
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy
do ostudzenia.
Białka ubijamy mikserem ręcznym na sztywną pianę, dodajemy 3 łyżki cukru.
Nadal ubijając wlewamy lekko tężejącą galaretkę truskawkową.
Całość delikatnie, dokładnie mieszamy i wylewamy na masę jabłkową.
Schładzamy w lodówce.
Wykonanie wierzchu ciasta:
Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu,
a gdy zaczynają gęstnieć, wylewamy na stężałą piankę.
Ciasto schładzamy w lodówce do zagęszczenia galaretki.
Wierzch galaretki posypujemy płatkami migdałowymi.
Na biszkopcie położona jest warstwa masy jabłkowej a na niej puszysta pianka truskawkowa.
Wierzch wieńczy galaretka pomarańczowa posypana płatkami migdałowymi.
To apetyczne ciasto jabłkowe jest lekkie, delikatnie aromatyczne.
Jest bardzo smaczne i z tego powodu szybko znika ze stołu.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Babeczka" nr 3/2000.
- 3 jajka (XL)
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki masy jabłkowej:
- 200 g masła
- 1 kg jabłek
- ¾ szklanki cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa
- 4 żółtka
Składniki pianki truskawkowej:
- 4 białka
- 3 łyżki cukru drobnego kryształu
- 1 galaretka truskawkowa
Na wierzch:
- 2 galaretki pomarańczowe
- płatki migdałowe
Wykonanie ciasta biszkoptowego:
Całe jajka ubijamy z cukrem na gęstą, puszystą masę.
Dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto wylewamy do dużej, prostokątnej formy posmarowanej tłuszczem i wyłożonej
papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180⁰C na złoty kolor ok. 25 minut.
Sprawdzamy patyczkiem i jeżeli jest suchy, ciasto jest upieczone.
Po lekkim ostudzeniu okrawamy brzegi ciasta nożem i wykładamy na deseczkę
do góry papierem. Zdejmujemy papier. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Wykonanie masy:
Oddzielamy żółtka jaj od białek.
Masło ucieramy do białości, dodajemy cukier puder i nadal ucierając po 1 żółtku.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach i odciskamy sok.
Do utartego masła dodajemy małymi porcjami jabłka i nadal ucieramy
do połączenia się składników.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody (ewentualnie podgrzewamy,
nie gotujemy!). Odstawiamy do ostudzenia.
Lekko tężejącą, cienkim strumieniem wlewamy do masy jabłkowej.
Galaretkę możemy rozpuścić nieco wcześniej np. przed obieraniem jabłek.
Wszystko razem dokładnie mieszamy i wykładamy na biszkopt.
Schładzamy w lodówce.
Wykonanie pianki truskawkowej:
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy
do ostudzenia.
Białka ubijamy mikserem ręcznym na sztywną pianę, dodajemy 3 łyżki cukru.
Nadal ubijając wlewamy lekko tężejącą galaretkę truskawkową.
Całość delikatnie, dokładnie mieszamy i wylewamy na masę jabłkową.
Schładzamy w lodówce.
Wykonanie wierzchu ciasta:
Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu,
a gdy zaczynają gęstnieć, wylewamy na stężałą piankę.
Ciasto schładzamy w lodówce do zagęszczenia galaretki.
Wierzch galaretki posypujemy płatkami migdałowymi.
Wspaniale się prezentuje
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńPiękne i pyszne ciasto. Piekłam..udało się
OdpowiedzUsuńMiło mi:) Gratuluję udanego wypieku!
Usuńdopiero planuje ciasta na święta ale ten przepis na pewno wezmę pod uwagę.
OdpowiedzUsuńdobry wybór !
OdpowiedzUsuńMega i pyszne ciasto! ��
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś idealnie wyszło
OdpowiedzUsuń