Winko św. Hildegardy ma wiele cennych właściwości leczniczych.
Jak zrobić to lecznicze winko głogowe z dodatkiem natki pietruszki, octu jabłkowego, wina,
miodu i cynamonu?
Przepis znalazłam w jednej z wielu cennych książek Stefanii Korżawskiej "Ziołowe gotowanie".
Jak podaje autorka ta dobroczynna mikstura przede wszystkim regeneruje cały organizm,
a zwłaszcza serce i nerki.
Winko warto pić, jeżeli cierpimy na bezsenność.
Wystarczy jeden kieliszek przed snem, aby wyciszyć myśli i uspokoić serce.
Winko św. Hildegardy nie tylko doskonale wpływa na nasze zdrowie, ale jest bardzo smaczne.
Wykonanie jest proste i dość szybkie, gdy się już ma własny ocet jabłkowy.
Przepis na domowy ocet jabłkowy znajdziecie tutaj:
https://w-kuchennym-oknie.blogspot.com/2018/07/jak-zrobic-smaczny-domowy-ocet-jabkowy.html
Jeżeli nie mamy octu jabłkowego możemy użyć soku z cytryny.
Bardzo istotny jest fakt, że winko św. Hildegardy można spożywać niemal tuż
po sporządzeniu.
Składniki:
Wykonanie:
Garść rozdrobnionej natki pietruszki i owoce głogu wsypujemy do garnka, wlewamy wino. Zagotowujemy, a następnie na małym ogniu ogrzewamy 15 minut.
Zostawiamy do naciągnięcia pod przykryciem około 30 minut.
Przecedzamy, dodajemy ocet jabłkowy lub sok z cytryny, miód i pokruszoną laseczkę cynamonu. Zagotowujemy i na małym ogniu ogrzewamy 5 minut.
Gorące rozlewamy do butelek.
Pijemy 3 - 4 razy dziennie po 1 łyżce.
Autorka zaleca wlewać winko do ciepłej herbatki ziołowej, wówczas działa skuteczniej.
Jak wiadomo, miód traci podczas gotowania część składników odżywczych, ale jak uspakaja
autorka przepisu, zyskuje zdrową energię, która człowiekowi najbardziej do życia jest potrzebna.
Jak zrobić to lecznicze winko głogowe z dodatkiem natki pietruszki, octu jabłkowego, wina,
miodu i cynamonu?
Przepis znalazłam w jednej z wielu cennych książek Stefanii Korżawskiej "Ziołowe gotowanie".
Jak podaje autorka ta dobroczynna mikstura przede wszystkim regeneruje cały organizm,
a zwłaszcza serce i nerki.
Winko warto pić, jeżeli cierpimy na bezsenność.
Wystarczy jeden kieliszek przed snem, aby wyciszyć myśli i uspokoić serce.
Winko św. Hildegardy nie tylko doskonale wpływa na nasze zdrowie, ale jest bardzo smaczne.
Wykonanie jest proste i dość szybkie, gdy się już ma własny ocet jabłkowy.
Przepis na domowy ocet jabłkowy znajdziecie tutaj:
https://w-kuchennym-oknie.blogspot.com/2018/07/jak-zrobic-smaczny-domowy-ocet-jabkowy.html
Jeżeli nie mamy octu jabłkowego możemy użyć soku z cytryny.
Bardzo istotny jest fakt, że winko św. Hildegardy można spożywać niemal tuż
po sporządzeniu.
Składniki:
- dobra garść natki pietruszki
- 4 łyżki owoców głogu
- 2 butelki wina białego, gronowego, wytrawnego (2 x 750 ml)
- ½ szklanki octu jabłkowego własnej produkcji lub 2 łyżki soku z cytryny
- ½ litra miodu naturalnego
- 1 pokruszona laseczka cynamonu
Wykonanie:
Garść rozdrobnionej natki pietruszki i owoce głogu wsypujemy do garnka, wlewamy wino. Zagotowujemy, a następnie na małym ogniu ogrzewamy 15 minut.
Zostawiamy do naciągnięcia pod przykryciem około 30 minut.
Przecedzamy, dodajemy ocet jabłkowy lub sok z cytryny, miód i pokruszoną laseczkę cynamonu. Zagotowujemy i na małym ogniu ogrzewamy 5 minut.
Gorące rozlewamy do butelek.
Pijemy 3 - 4 razy dziennie po 1 łyżce.
Autorka zaleca wlewać winko do ciepłej herbatki ziołowej, wówczas działa skuteczniej.
Jak wiadomo, miód traci podczas gotowania część składników odżywczych, ale jak uspakaja
autorka przepisu, zyskuje zdrową energię, która człowiekowi najbardziej do życia jest potrzebna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz