Jest to smaczna, obiadowa zapiekanka jarska z ziemniaczanymi kluseczkami z dodatkiem pomidorków koktajlowych, parmezanu i żółtego sera gouda.
Przepis pochodzi z wydania specjalnego Tina Przepisy nr 7/ 2004. Trochę zmodyfikowałam.
Składniki:
Ziemniaki myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą.
Gotujemy je w mundurkach w osolonej wodzie ok. 20 minut.
Odcedzamy, lekko studzimy i obieramy.. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę.
Masę ziemniaczaną odstawiamy, aby całkowicie ostygła.
Robimy kluseczki gnocchi: do ziemniaków dodajemy żółtka, mąkę, kaszę mannę,
przyprawy do smaku, zagniatamy, aż ciasto stanie się plastyczne.
Formujemy małe kluseczki. W tym celu ciasto dzielimy na kilka porcji, robimy z nich
wałeczki o średnicy ok. 2 cm i kroimy na ok. 1 cm kawałeczki.
Każdy kawałeczek odwracamy przekrojem do powierzchni stolnicy i za każdym razem
maczając widelec w mące spłaszczamy nim delikatnie kluseczki.
Uzyskujemy wówczas efektownie prezentujące się rowki.
Gotujemy ok. 2 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem kilku łyżek oliwy lub oleju,
od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Wyjmujemy z wody łyżką cedzakową na durszlak i hartujemy pod zimną, bieżącą wodą. Pozostawiamy do osiąknięcia na durszlaku (nie za długo) i wykładamy na półmisek.
Umyte i oczyszczone pomidorki kroimy na połówki.
Smarujemy oliwą 4 - 5 niedużych kokilek lub jedną dużą formę do zapiekanek.
Wkładamy do nich kluseczki i pomidorki.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut w temp. 200°C.
Wyłączamy piekarnik i posypujemy zapiekanki tartym parmezanem i tartą goudą.
Pozostawiamy w piekarniku do chwili roztopienia się serów.
Podajemy natychmiast po przyrządzeniu.
Przepis pochodzi z wydania specjalnego Tina Przepisy nr 7/ 2004. Trochę zmodyfikowałam.
Składniki:
- 800 g ziemniaków najlepiej o mączastym miąższu
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 60 g kaszy manny
- 2 żółtka
- sól, pieprz, papryka mielona słodka, świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 80 g tartego sera gouda
- 80 g tartego parmezanu
- oliwa lub olej roślinny
Ziemniaki myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą.
Gotujemy je w mundurkach w osolonej wodzie ok. 20 minut.
Odcedzamy, lekko studzimy i obieramy.. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę.
Masę ziemniaczaną odstawiamy, aby całkowicie ostygła.
Robimy kluseczki gnocchi: do ziemniaków dodajemy żółtka, mąkę, kaszę mannę,
przyprawy do smaku, zagniatamy, aż ciasto stanie się plastyczne.
Formujemy małe kluseczki. W tym celu ciasto dzielimy na kilka porcji, robimy z nich
wałeczki o średnicy ok. 2 cm i kroimy na ok. 1 cm kawałeczki.
Każdy kawałeczek odwracamy przekrojem do powierzchni stolnicy i za każdym razem
maczając widelec w mące spłaszczamy nim delikatnie kluseczki.
Uzyskujemy wówczas efektownie prezentujące się rowki.
Gotujemy ok. 2 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem kilku łyżek oliwy lub oleju,
od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Wyjmujemy z wody łyżką cedzakową na durszlak i hartujemy pod zimną, bieżącą wodą. Pozostawiamy do osiąknięcia na durszlaku (nie za długo) i wykładamy na półmisek.
Umyte i oczyszczone pomidorki kroimy na połówki.
Smarujemy oliwą 4 - 5 niedużych kokilek lub jedną dużą formę do zapiekanek.
Wkładamy do nich kluseczki i pomidorki.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut w temp. 200°C.
Wyłączamy piekarnik i posypujemy zapiekanki tartym parmezanem i tartą goudą.
Pozostawiamy w piekarniku do chwili roztopienia się serów.
Podajemy natychmiast po przyrządzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz