Przedstawiam Wam przepis na kotlety, które są świetną alternatywą dla tradycyjnych mielonych.
Do mielonego mięsa dodana jest szatkowana biała kapusta i kasza manna.
Kotlety usmażone są na patelni. I takie można w zasadzie podać na obiad.
Ale gdy zrobimy je z większej ilości składników, jak poniżej i tak jak w jednym
z wcześniejszych postów:
https://w-kuchennym-oknie.blogspot.com/2018/09/kotlety-mielone-z-kapusta-i-kasza-manna.html ,
wówczas można na kolejny obiad poddusić w bulionie z dodatkiem keczupu.
Przyznam, że smakowały nam lepiej niż poprzednie, były bardziej aromatyczne i soczyste.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Dania za grosik" nr 2/2010.
Trochę zmodyfikowałam.
Składniki (na ok. 12 sztuk średniej wielkości kotletów):
Składniki sosu:
Wykonanie:
Kapustę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Mieszamy z mięsem, jajkami i posiekaną cebulą.
Dodajemy sól, pieprz do smaku, szczyptę kminku, oregano i dokładnie wyrabiamy dłonią. Wsypujemy kaszę manną i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy.
Z masy formujemy średniej wielkości kotlety, obtaczamy w tartej bułce.
Smażymy na oleju z obu stron na rumiano.
Mieszamy składniki sosu i zalewamy kotlety w naczyniu żaroodpornym z pokrywką.
Wkładamy do zimnego piekarnika i dusimy ok. 15 minut od chwili gdy temp. osiągnie 180°C.
Po wyłączeniu piekarnika nie wyjmujemy kotletów, pozostawiamy jeszcze przez ok. 30 minut (nabierają soczystości i lepszego smaku).
Podajemy z ziemniakami i z ulubioną surówką.
Do mielonego mięsa dodana jest szatkowana biała kapusta i kasza manna.
Kotlety usmażone są na patelni. I takie można w zasadzie podać na obiad.
Ale gdy zrobimy je z większej ilości składników, jak poniżej i tak jak w jednym
z wcześniejszych postów:
https://w-kuchennym-oknie.blogspot.com/2018/09/kotlety-mielone-z-kapusta-i-kasza-manna.html ,
wówczas można na kolejny obiad poddusić w bulionie z dodatkiem keczupu.
Przyznam, że smakowały nam lepiej niż poprzednie, były bardziej aromatyczne i soczyste.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Dania za grosik" nr 2/2010.
Trochę zmodyfikowałam.
Składniki (na ok. 12 sztuk średniej wielkości kotletów):
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka)
- 2 jajka
- ok.100 g cebuli
- 500 g kapusty białej
- 1 szklanka kaszy manny
- szczypta kminku
- 1 łyżeczka oregano
- tarta bułka
- olej do smażenia
Składniki sosu:
- 1 szklanka bulionu drobiowego ( najlepiej własnej roboty, np. rosołu)
- ⅓ szklanki keczupu
Wykonanie:
Kapustę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Mieszamy z mięsem, jajkami i posiekaną cebulą.
Dodajemy sól, pieprz do smaku, szczyptę kminku, oregano i dokładnie wyrabiamy dłonią. Wsypujemy kaszę manną i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy.
Z masy formujemy średniej wielkości kotlety, obtaczamy w tartej bułce.
Smażymy na oleju z obu stron na rumiano.
Mieszamy składniki sosu i zalewamy kotlety w naczyniu żaroodpornym z pokrywką.
Wkładamy do zimnego piekarnika i dusimy ok. 15 minut od chwili gdy temp. osiągnie 180°C.
Po wyłączeniu piekarnika nie wyjmujemy kotletów, pozostawiamy jeszcze przez ok. 30 minut (nabierają soczystości i lepszego smaku).
Podajemy z ziemniakami i z ulubioną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz