niedziela, 4 listopada 2018

CIASTO Z MASĄ JABŁKOWO-ORZECHOWĄ

Jest to wspaniałe, duże i podzielne ciasto tortowe, które z pewnością zajmie wśród smakoszy
swoje należne mu miejsce na liście ciast wytwornych i ładnie prezentujących się.
Masa maślana z dodatkiem tartych jabłek i mielonych orzechów świetnie komponuje się
z wiśniowym smakiem galaretki i ciasta na bazie wiśniowego kisielu.
Torcik jest smaczniejszy, gdy sobie poleży, co najmniej do następnego dnia, a zawarte
w masie jabłka nawilżą go. Przepis pochodzi z miesięcznika Babeczka nr 9/96.
Trochę zmodyfikowałam.

bardzo smaczne i podzielne ciasto tortowe (torcik) z aromatyczną masą maślaną z dodatkiem jabłek i orzechów


Składniki ciasta I (na duża blachę o wym. 28 x 40 cm):

  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki ciasta II (na duża blachę o wym. 28 x 40 cm) :

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki kisielu wiśniowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki masy jabłkowo-orzechowej:

  • 400 g masła
  • 1 kg jabłek
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z naturalną wanilią
  • 100-150 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych


Na wierzch:

  • 1-2 galaretki wiśniowe



Wykonanie ciasta I:

Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Nadal ubijając dodajemy po jednej łyżce cukru i po jednym żółtku.
Gdy masa jajeczna będzie gęsta, dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem
do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto wylewamy w równych ilościach do dwóch form o wym 28 x 40 cm wyłożonych
papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp.190°C  ok. 25 minut  na złoty kolor.


Wykonanie ciasta II:

Wykonujemy w ten sam sposób co ciasto I, zastępując mąkę ziemniaczaną
kisielem wiśniowym wymieszanym z mąką pszenną.
Wylewamy do jednej formy.


Wykonanie masy jabłkowo-orzechowej:

Jabłka obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko odciskamy sok.
Jajka przez moment ( nie dłużej niż 5 sek.)  sparzamy wrzątkiem  na sitku.
Żółtka oddzielamy od białek.
Masło ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy porcjami cukier puder,
cukier z naturalną wanilią oraz po 1 żółtku.
Wszystko razem dokładnie ucieramy na puszysty krem.
Pod koniec ucierania dodajemy porcjami zmielone orzechy i  jabłka.

Przekładanie ciasta:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie zgodnie z instrukcją podana na opakowaniu.
Odstawiamy do schłodzenia i częściowego zgęstnienia.
Na dno formy dajemy jeden blat ciasta I i smarujemy masą (mniej niż połowa).
Na masę nakładamy ciasto II i lekko uciskamy, smarujemy masą zostawiając trochę.
Przykrywamy drugim blatem ciasta I, uciskamy i smarujemy pozostałą masą.
Zalewamy tężejącą galaretką i schładzamy w lodówce co najmniej 3 godziny.
Ciasto jest smaczniejsze  na następny dzień.

bardzo smaczne i podzielne ciasto tortowe (torcik) z aromatyczną masą maślaną z dodatkiem jabłek i orzechów

bardzo smaczne i podzielne ciasto tortowe (torcik) z aromatyczną masą maślaną z dodatkiem jabłek i orzechów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz