Placuszki są szybkie i łatwe do wykonania.
Usmażone są z dodatkiem koperku, dymki i pora.
Smak i aromat wzbogacony jest niewielką ilością sosu sojowego.
Placki najlepsze są z młodej cukinii, która bez problemu jest dostępna
w sprzedaży przez cały rok.
Jeżeli nałożymy na patelnię z rozgrzanym olejem cienką warstwę sporządzonego ciasta,
wówczas możemy cieszyć się i delektować chrupiącymi placuszkami.
Ważne jest, aby sól i sos sojowy dodać na końcu sporządzania ciasta i natychmiast
przystąpić do smażenia, bo ciasto z biegiem czasu rozrzedza się.
Można nie solić i użyć jedynie sosu sojowego.
Takie chrupiące placuszki z cukinii są wspaniałe, przepyszne!
Przepis znany mi od dawna pochodzi z Przepisów Czytelników "Potrawy jarskie" 9/96.
Składniki:
Wykonanie:
Mleko, jajka i proszek do pieczenia miksujemy robotem ręcznym.
Wsypujemy stopniowo mąkę i dalej miksujemy.
Por kroimy w drobne półplasterki.
Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Dymkę wraz ze szczypiorkiem oraz koperek drobno siekamy.
Wszystkie warzywa delikatnie mieszamy z ciastem za pomocą łyżki.
Dodajemy sos sojowy, sól, cukier i pieprz do smaku.
Jeszcze raz dokładnie mieszamy łyżką.
Natychmiast smażymy niewielkie, cieniutkie placuszki na rozgrzanym oleju
z obu stron na rumiano.
Nie należy odstawiać na późniejsze smażenie, gdyż cukinia rozrzedza ciasto.
Podajemy z dowolną, ulubioną surówką.
Usmażone są z dodatkiem koperku, dymki i pora.
Smak i aromat wzbogacony jest niewielką ilością sosu sojowego.
Placki najlepsze są z młodej cukinii, która bez problemu jest dostępna
w sprzedaży przez cały rok.
Jeżeli nałożymy na patelnię z rozgrzanym olejem cienką warstwę sporządzonego ciasta,
wówczas możemy cieszyć się i delektować chrupiącymi placuszkami.
Ważne jest, aby sól i sos sojowy dodać na końcu sporządzania ciasta i natychmiast
przystąpić do smażenia, bo ciasto z biegiem czasu rozrzedza się.
Można nie solić i użyć jedynie sosu sojowego.
Takie chrupiące placuszki z cukinii są wspaniałe, przepyszne!
Przepis znany mi od dawna pochodzi z Przepisów Czytelników "Potrawy jarskie" 9/96.
Składniki:
- 500 g cukinii
- 300 g mąki pszennej
- 3 jajka
- ok. 1 szklanki mleka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 5-6 dymek ze szczypiorkiem
- 1 pęczek koperku
- ok. 60 g pora
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, cukier, pieprz czarny mielony do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
Mleko, jajka i proszek do pieczenia miksujemy robotem ręcznym.
Wsypujemy stopniowo mąkę i dalej miksujemy.
Por kroimy w drobne półplasterki.
Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Dymkę wraz ze szczypiorkiem oraz koperek drobno siekamy.
Wszystkie warzywa delikatnie mieszamy z ciastem za pomocą łyżki.
Dodajemy sos sojowy, sól, cukier i pieprz do smaku.
Jeszcze raz dokładnie mieszamy łyżką.
Natychmiast smażymy niewielkie, cieniutkie placuszki na rozgrzanym oleju
z obu stron na rumiano.
Nie należy odstawiać na późniejsze smażenie, gdyż cukinia rozrzedza ciasto.
Podajemy z dowolną, ulubioną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz