sobota, 6 października 2018

CHRUPIĄCE PLACUSZKI Z CUKINII

Placuszki są szybkie i łatwe do wykonania.
Usmażone są z dodatkiem koperku, dymki i pora.
Smak i aromat wzbogacony jest niewielką ilością sosu sojowego.
Placki najlepsze są z młodej cukinii, która bez problemu jest dostępna
w sprzedaży przez cały rok.
Jeżeli nałożymy na patelnię z rozgrzanym olejem cienką warstwę sporządzonego ciasta,
wówczas możemy cieszyć się i delektować chrupiącymi placuszkami.
Ważne jest, aby sól i sos sojowy dodać na końcu sporządzania ciasta i natychmiast
przystąpić do smażenia, bo ciasto z biegiem czasu rozrzedza się.
Można nie solić i użyć jedynie sosu sojowego.
Takie chrupiące placuszki z cukinii są wspaniałe, przepyszne!
Przepis znany mi od dawna pochodzi z Przepisów Czytelników "Potrawy jarskie" 9/96.

proste szybkie danie obiadowe, chrupiące, smaczne placuszki z cukinii


Składniki:

  • 500 g cukinii
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • ok. 1 szklanki mleka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5-6 dymek ze szczypiorkiem
  • 1 pęczek koperku
  • ok. 60 g pora
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, cukier, pieprz czarny mielony do smaku
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Mleko, jajka i proszek do pieczenia miksujemy robotem ręcznym.
Wsypujemy stopniowo mąkę i dalej miksujemy.
Por kroimy w drobne półplasterki.
Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Dymkę wraz ze szczypiorkiem oraz koperek drobno siekamy.
Wszystkie warzywa delikatnie mieszamy z ciastem za pomocą łyżki.
Dodajemy sos sojowy, sól, cukier i pieprz do smaku.
Jeszcze raz dokładnie mieszamy łyżką.
Natychmiast smażymy niewielkie, cieniutkie placuszki na rozgrzanym oleju
z obu stron na rumiano.
Nie należy odstawiać na późniejsze smażenie, gdyż cukinia rozrzedza ciasto.
Podajemy z dowolną, ulubioną surówką.

proste szybkie danie obiadowe, chrupiące, smaczne placuszki z cukinii

proste szybkie danie obiadowe, chrupiące, smaczne placuszki z cukinii

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz