piątek, 28 września 2018

CIASTO BISZKOPTOWE Z KREMEM CYTRYNOWYM

Ciasto z kremem cytrynowym to pyszny, delikatny torcik biszkoptowy o wyraźnym,
orzeźwiającym smaku i aromacie.
Jest to jeden z moich kulinarnych eksperymentów.

Z poniższych składników otrzymujemy dużą blachę apetycznego, puszystego ciasta
biszkoptowego. Nie warto robić mniejszej porcji, bo szybko znika ze stołu.

pyszny, delikatny w smaku torcik biszkoptowy z aromatycznym, orzeźwiającym kremem cytrynowym



Składniki ciasta biszkoptowego (na dużą blachę o wym. 28 x 40 cm):

  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru drobnego kryształu
  • 160 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cukru z naturalną wanilią (niekoniecznie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli 


Składniki kremu cytrynowego:

  • 8 jajek 
  • 2¼ szklanki cukru drobnego kryształu
  • 250 ml soku z cytryn (3-4 sztuki)
  • 3 - 4 łyżki tartej skórki cytrynowej
  • 200 g masła o temp. pokojowej
  • 1 litr śmietanki kremowej  36% 


dodatkowo:

  • 100 g białej czekolady zwiórkowanej
  • plasterki cytryny do ozdoby 


Wykonanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, cukier z wanilią, a następnie utarte
z sokiem z cytryny żółtka.

Obie mąki i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi porcjami
do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając łyżką.
Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C ok. 40 min.
Pozostawiamy na ok. 5 minut przy otwartym piekarniku.
Wyjmujemy z piekarnika, okrawamy boki ciasta nożem, jeżeli nie "odeszły".
Po całkowitym ostudzeniu (najlepiej następnego dnia) kroimy na 3 placki.


Wykonanie kremu cytrynowego:

Cytryny sparzamy wrzątkiem (najlepsze są, gdy podczas polewania gorącą wodą
wydziela się charakterystyczny przyjemny aromat limonenu).
Po osuszeniu ścieramy skórkę cytryny na tarce o małych oczkach, a sok wyciskamy
i odstawiamy. Jajka ubijamy z cukrem na parze za pomocą robota ręcznego na dużych obrotach.
Gdy będą już ubite na puszysty kogel-mogel wlewamy bardzo małymi porcjami sok z cytryn
i w dalszym ciągu stale ubijamy na parze.

Gdy masa zgęstnieje ( po 10 - 15 minutach ubijania) dajemy tartą skórkę z cytryny.
Jeszcze przez chwilę ubijamy i zestawiamy z ognia.
Po krótkim przestudzeniu, ale gdy będzie jeszcze dość ciepła dodajemy pokrajane w kosteczki
masło o temp. pokojowej i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się masła.
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami masę jajeczno-cytrynową
i mieszamy robotem na bardzo małych obrotach lub ręcznie za pomocą dużej łyżki lub łopatki.


Przekładanie ciasta:

Na dolny placek nakładamy równomiernie trochę więcej niż trzecią część kremu i wkładamy
do lodówki. Gdy krem nieco zgęstnieje dajemy środkowy placek, lekko dociskamy dłońmi.
Smarujemy mniej więcej taką samą ilością kremu niż poprzednio, ponownie wkładamy
do lodówki.
Po lekkim zgęstnieniu dajemy wierzchni placek, znowu lekko dociskamy.

Wierzch smarujemy pozostałym kremem, wyrównujemy powierzchnię szpatułką.
Ponownie dajemy do lodówki najlepiej na noc. Przed podaniem posypujemy wiórkami
białej czekolady i ozdabiamy cieniutkimi plasterkami cytryny.

Sugestia: ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika, wykorzystując 3 gotowe spody tortowe.
Zazwyczaj mają one średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ½ - ¾ ilości składników
 podanych w przepisie.

pyszny, delikatny w smaku torcik biszkoptowy z aromatycznym, orzeźwiającym kremem cytrynowym

pyszny, delikatny w smaku torcik biszkoptowy z aromatycznym, orzeźwiającym kremem cytrynowym

pyszny, delikatny w smaku torcik biszkoptowy z aromatycznym, orzeźwiającym kremem cytrynowym



5 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis podobny do ciasta cytrynki

    OdpowiedzUsuń
  2. Napisz prosze czy do kremu dajemy cale jajka czy tylko zoltka

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto jest suuuper!!! TYlko ja dałam na dolny placek galaretkę cytrynową. Było pyszne:)

    OdpowiedzUsuń