niedziela, 3 czerwca 2018

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z POMIDORAMI I SEREM MOZZARELLA

Ten przepis na zapiekankę z ziemniaków jest bardzo łatwy i szybki do wykonania.
Jeżeli jesteście  głodni i nie macie ani siły, ani cierpliwości na długie stanie w kuchni,
to ten przepis jest właśnie dla Was.
Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami i serem mozzarella jest jak dla mnie bardzo smaczna
i mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu.

Przepis pochodzi z miesięcznika "Moje Gotowanie" nr 10/1998. Nieznacznie zmodyfikowałam.


smaczna, prosta i szybka zapiekanka obiadowa z ziemniakami, pomidorami i serem mozzarella


Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 600 g małych pomidorów 
  • 400 g  sera mozzarella (można dać na pół z serem ementaler)
  • 3 jajka
  • 250 ml gęstej śmietany
  • sól, pieprz, papryka mielona łagodna lub ostra do smaku
  • ½ pęczka szczypiorku


Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plasterki.
Gotujemy 5 - 6 minut w osolonej wodzie i odcedzamy.
Pomidory myjemy, ostrym nożem wycinamy trzpienie, miąższ kroimy w plasterki.
Formę do zapiekanek smarujemy tłuszczem.
Układamy plasterki ziemniaków, posypujemy do smaku solą , pieprzem i papryką.
Na ziemniakach układamy plasterki pomidorów i  posypujemy w/w przyprawami.
Dajemy tartą mozzarellę. Połowę jej ilości możemy zastąpić tartym ementalerem.
Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, przyprawami i polewamy ser.
Zapiekamy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C.
Przed podaniem zapiekankę posypujemy świeżo pokrojonym szczypiorkiem.


smaczna, prosta i szybka zapiekanka obiadowa z ziemniakami, pomidorami i serem mozzarella



smaczna, prosta i szybka zapiekanka obiadowa z ziemniakami, pomidorami i serem mozzarella

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz