Ten przepis na zapiekankę z ziemniaków jest bardzo łatwy i szybki do wykonania.
Jeżeli jesteście głodni i nie macie ani siły, ani cierpliwości na długie stanie w kuchni,
to ten przepis jest właśnie dla Was.
Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami i serem mozzarella jest jak dla mnie bardzo smaczna
i mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Moje Gotowanie" nr 10/1998. Nieznacznie zmodyfikowałam.
Składniki:
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plasterki.
Gotujemy 5 - 6 minut w osolonej wodzie i odcedzamy.
Pomidory myjemy, ostrym nożem wycinamy trzpienie, miąższ kroimy w plasterki.
Formę do zapiekanek smarujemy tłuszczem.
Układamy plasterki ziemniaków, posypujemy do smaku solą , pieprzem i papryką.
Na ziemniakach układamy plasterki pomidorów i posypujemy w/w przyprawami.
Dajemy tartą mozzarellę. Połowę jej ilości możemy zastąpić tartym ementalerem.
Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, przyprawami i polewamy ser.
Zapiekamy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C.
Przed podaniem zapiekankę posypujemy świeżo pokrojonym szczypiorkiem.
Jeżeli jesteście głodni i nie macie ani siły, ani cierpliwości na długie stanie w kuchni,
to ten przepis jest właśnie dla Was.
Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami i serem mozzarella jest jak dla mnie bardzo smaczna
i mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Moje Gotowanie" nr 10/1998. Nieznacznie zmodyfikowałam.
Składniki:
- 800 g ziemniaków
- 600 g małych pomidorów
- 400 g sera mozzarella (można dać na pół z serem ementaler)
- 3 jajka
- 250 ml gęstej śmietany
- sól, pieprz, papryka mielona łagodna lub ostra do smaku
- ½ pęczka szczypiorku
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plasterki.
Gotujemy 5 - 6 minut w osolonej wodzie i odcedzamy.
Pomidory myjemy, ostrym nożem wycinamy trzpienie, miąższ kroimy w plasterki.
Formę do zapiekanek smarujemy tłuszczem.
Układamy plasterki ziemniaków, posypujemy do smaku solą , pieprzem i papryką.
Na ziemniakach układamy plasterki pomidorów i posypujemy w/w przyprawami.
Dajemy tartą mozzarellę. Połowę jej ilości możemy zastąpić tartym ementalerem.
Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, przyprawami i polewamy ser.
Zapiekamy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C.
Przed podaniem zapiekankę posypujemy świeżo pokrojonym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz