czwartek, 27 września 2018

KOTLETY MIELONE Z KAPUSTĄ I KASZA MANNĄ

Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych mielonych.
Kotlety w tej wersji, z dodatkiem białej kapusty i kaszy manny są soczyste, pulchne i smaczne.
Przepis  pochodzi z  miesięcznika "Dania za grosik" nr 2/2010.


smaczne, pulchne i soczyste kotlety, świetna alternatywa dla tradycyjnych mielonych,  propozycja na szybki obiad


Składniki (na ok. 12 sztuk średniej wielkości kotletów):

  • 500 g kapusty białej
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka)
  • 2 jajka
  • ok.100 g cebuli
  • 1 szklanka kaszy manny
  • szczypta kminku
  • 1 łyżeczka oregano
  • tarta bułka
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Kapustę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Mieszamy z mięsem, jajkami i posiekaną cebulą.
Dodajemy sól, pieprz do smaku, szczyptę kminku, oregano i dokładnie wyrabiamy dłonią. Wsypujemy kaszę manną i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy.
Z masy formujemy średniej wielkości kotlety, obtaczamy w tartej bułce.
Smażymy na oleju z obu stron na rumiano.
Podajemy z ziemniakami i surówką wg upodobań.

smaczne, pulchne i soczyste kotlety, świetna alternatywa dla tradycyjnych mielonych,  propozycja na szybki obiad

smaczne, pulchne i soczyste kotlety, świetna alternatywa dla tradycyjnych mielonych,  propozycja na szybki obiad


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz