Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych mielonych.
Kotlety w tej wersji, z dodatkiem białej kapusty i kaszy manny są soczyste, pulchne i smaczne.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Dania za grosik" nr 2/2010.
Składniki (na ok. 12 sztuk średniej wielkości kotletów):
Wykonanie:
Kapustę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Mieszamy z mięsem, jajkami i posiekaną cebulą.
Dodajemy sól, pieprz do smaku, szczyptę kminku, oregano i dokładnie wyrabiamy dłonią. Wsypujemy kaszę manną i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy.
Z masy formujemy średniej wielkości kotlety, obtaczamy w tartej bułce.
Smażymy na oleju z obu stron na rumiano.
Podajemy z ziemniakami i surówką wg upodobań.
Kotlety w tej wersji, z dodatkiem białej kapusty i kaszy manny są soczyste, pulchne i smaczne.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Dania za grosik" nr 2/2010.
Składniki (na ok. 12 sztuk średniej wielkości kotletów):
- 500 g kapusty białej
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka)
- 2 jajka
- ok.100 g cebuli
- 1 szklanka kaszy manny
- szczypta kminku
- 1 łyżeczka oregano
- tarta bułka
- olej do smażenia
Wykonanie:
Kapustę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Mieszamy z mięsem, jajkami i posiekaną cebulą.
Dodajemy sól, pieprz do smaku, szczyptę kminku, oregano i dokładnie wyrabiamy dłonią. Wsypujemy kaszę manną i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy.
Z masy formujemy średniej wielkości kotlety, obtaczamy w tartej bułce.
Smażymy na oleju z obu stron na rumiano.
Podajemy z ziemniakami i surówką wg upodobań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz