poniedziałek, 6 maja 2019

SURÓWKA Z BIAŁEJ I CZERWONEJ KAPUSTY

Prosta i smaczna surówka do wielu dań obiadowych, zarówno mięsnych jak i rybnych.
Przepis pochodzi z książki "Przepisy Czytelników-potrawy jarskie" z serii Biblioteczka
Poradnika Domowego. Nieznacznie zmodyfikowałam.




Składniki:

  • 500 g kapusty białej
  • 350 g kapusty czerwonej
  • 100 g cebuli
  • 50 - 80 g rodzynek (można zastapić kandyzowaną żurawiną)
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, cukier, pieprz czarny mielony do smaku


Wykonanie:

Obie kapusty opłukane i osuszone rozdrabniamy na tarce o dużych oczkach, dajemy
do jednego naczynia, wsypujemy pół łyżeczki soli i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na 1-2 godziny.
Jeżeli nam się spieszy rozgniatamy kapustę dłońmi do chwili uzyskania soku.
Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, umyte i sparzone we wrzątku rodzynki,
¾ ilości posiekanej natki pietruszki i majonez.
Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy cukier , pieprz i ewentualnie sól.
Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 1 godzinę.
Przed podaniem posypujemy pozostałą natką pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz