Zupę tę gotuję głównie wiosną, kiedy pojawia się pierwszy szczaw.
Kolejne pory roku tzn. lato i jesień obfitują w tak dużą różnorodność warzyw,
że zapominam o tej zupie, aż do następnego sezonu wiosennego.
Składniki:
- ok. 50 dag młodego szczawiu
- 300 g żeberek wieprzowych
- 5-6 łodyżek szczypiorku (ok. 2 dag)
- 3 łyżki mąki + ½ szklanki mleka
- ½ szklanki śmietany 30%
- 3 litry wody
- sól, cukier do smaku
dodatkowo:
- kilka gałązek koperku
- jajka ugotowane na twardo
Wykonanie:
Żeberka gotujemy ok. 45 minut w wodzie, po czym wyjmujemy.
Oddzielamy mięso od kości, kroimy na małe kawałki i ponownie dajemy do wywaru.
Szczaw oczyszczamy, płuczemy, siekamy i wrzucamy do gotującego się wywaru.
Dodajemy drobno pokrojony szczypiorek i wrzucamy do szczawiu.
Gotujemy ok. 20 minut. Robimy zaprawę mączną na mleku i dodajemy do gotującej się zupy.
Dodajemy sól i cukier do smaku. Gotujemy jeszcze 3 minuty. Zabielamy śmietaną.
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo, drobno posiekanym koperkiem i pieczywem
razowym pełnoziarnistym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz