czwartek, 2 maja 2019

WIOSENNA ZUPA SZCZAWIOWA Z JAJKIEM

Zupę tę gotuję głównie wiosną, kiedy pojawia się pierwszy szczaw. 
Kolejne pory roku tzn. lato i jesień obfitują w tak dużą różnorodność warzyw, 
że zapominam o tej zupie, aż do następnego sezonu wiosennego.



Składniki:

  • ok. 50 dag młodego szczawiu
  • 300 g żeberek wieprzowych
  • 5-6 łodyżek szczypiorku (ok. 2 dag)
  • 3 łyżki mąki + ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki śmietany 30%
  • 3 litry wody
  • sól, cukier do smaku

dodatkowo:

  • kilka gałązek koperku
  • jajka ugotowane na twardo


Wykonanie:

Żeberka gotujemy ok. 45 minut w wodzie, po czym wyjmujemy.
Oddzielamy mięso od kości, kroimy na małe kawałki i ponownie dajemy do wywaru.
Szczaw oczyszczamy, płuczemy, siekamy i wrzucamy do gotującego się wywaru.
Dodajemy drobno pokrojony szczypiorek i wrzucamy do szczawiu.
Gotujemy ok. 20 minut. Robimy zaprawę mączną na mleku i dodajemy do gotującej się zupy.
Dodajemy sól i cukier do smaku. Gotujemy jeszcze 3 minuty. Zabielamy śmietaną.
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo, drobno posiekanym koperkiem i pieczywem
razowym pełnoziarnistym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz