czwartek, 2 maja 2019

ZUPA RABARBAROWA Z MAKARONEM

Zupa ta najlepiej smakuje mojej rodzinie i mi, właśnie teraz, w okresie wiosennym.
Kremowa, lekko kwaśna, z dodatkiem makaronu - taką właśnie lubimy najbardziej.
Recepturę na jej sporządzenie opracowałam sama i wg niej gotuję,
gdy tylko jest w ogrodzie rabarbar, a rodzina ma na nią ochotę.




Składniki:

  • 300 g rabarbaru
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 plasterki cytryny ze skórką
  • 4-5 kropel esencji pomarańczowej (niekoniecznie)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1,5 litra wody
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 30%

dodatkowo:

  • makaron
  • ewentualnie listki mięty


Wykonanie:

Rabarbar obieramy, płuczemy i kroimy na małe kawałki.
Wrzucamy do wody i gotujemy ok. 10 minut.
W tym czasie dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem aromatyczną cytrynę.
Wrzucamy 3 plasterki cytryny do gotującego się rabarbaru, wyjmujemy po ok 3 min.
Dodajemy cukier, sól i zaprawę sporządzoną z budyniu, mąki pszennej i mleka.
Przez chwilę gotujemy.
Na końcu dodajemy cukier waniliowy i ewentualnie esencję pomarańczową.
Po zestawieniu z ognia zabielamy śmietaną.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz