Zupa ta najlepiej smakuje mojej rodzinie i mi, właśnie teraz, w okresie wiosennym.
Kremowa, lekko kwaśna, z dodatkiem makaronu - taką właśnie lubimy najbardziej.
Recepturę na jej sporządzenie opracowałam sama i wg niej gotuję,
gdy tylko jest w ogrodzie rabarbar, a rodzina ma na nią ochotę.
Składniki:
dodatkowo:
Wykonanie:
Rabarbar obieramy, płuczemy i kroimy na małe kawałki.
Wrzucamy do wody i gotujemy ok. 10 minut.
W tym czasie dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem aromatyczną cytrynę.
Wrzucamy 3 plasterki cytryny do gotującego się rabarbaru, wyjmujemy po ok 3 min.
Dodajemy cukier, sól i zaprawę sporządzoną z budyniu, mąki pszennej i mleka.
Przez chwilę gotujemy.
Na końcu dodajemy cukier waniliowy i ewentualnie esencję pomarańczową.
Po zestawieniu z ognia zabielamy śmietaną.
Kremowa, lekko kwaśna, z dodatkiem makaronu - taką właśnie lubimy najbardziej.
Recepturę na jej sporządzenie opracowałam sama i wg niej gotuję,
gdy tylko jest w ogrodzie rabarbar, a rodzina ma na nią ochotę.
Składniki:
- 300 g rabarbaru
- ¾ szklanki mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 plasterki cytryny ze skórką
- 4-5 kropel esencji pomarańczowej (niekoniecznie)
- ½ łyżeczki soli
- 1,5 litra wody
- ½ szklanki słodkiej śmietanki 30%
dodatkowo:
- makaron
- ewentualnie listki mięty
Wykonanie:
Rabarbar obieramy, płuczemy i kroimy na małe kawałki.
Wrzucamy do wody i gotujemy ok. 10 minut.
W tym czasie dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem aromatyczną cytrynę.
Wrzucamy 3 plasterki cytryny do gotującego się rabarbaru, wyjmujemy po ok 3 min.
Dodajemy cukier, sól i zaprawę sporządzoną z budyniu, mąki pszennej i mleka.
Przez chwilę gotujemy.
Na końcu dodajemy cukier waniliowy i ewentualnie esencję pomarańczową.
Po zestawieniu z ognia zabielamy śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz