Młoda, biała kapusta często gości w mojej kuchni.
Sporządzam z niej różne potrawy.
Tym razem przedstawiam Wam przepis na smaczną, szybką do wykonania zupę.
Przepis pochodzi z "Dań za grosik" - lipiec 2010.
Trochę zmodyfikowałam.
Składniki:
Wykonanie:
Umytą kapustę szatkujemy. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, a marchew w cienkie półplasterki.
W rondlu o poj. ok. 5 litrów podsmażamy na łyżce masła marchewkę wraz z ziemniakami
przez ok. 3 minuty. Dodajemy i poszatkowaną kapustę.
Smażymy chwile razem, stale mieszając. Wlewamy gorący bulion drobiowy.
Na pozostałym maśle na patelni podsmażamy do zeszklenia posiekaną cebulę.
Dodajemy do niej pokrojony w kostkę boczek i jeszcze przez chwilę delikatnie podsmażamy.
Dodajemy do zupy, uzupełniamy gorącą wodą do obj. ok. 4 litrów i gotujemy ok. 15 minut. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, kminkiem, solą i pieprzem.
Po zestawieniu z ognia wrzucamy posiekany koperek.
Sporządzam z niej różne potrawy.
Tym razem przedstawiam Wam przepis na smaczną, szybką do wykonania zupę.
Przepis pochodzi z "Dań za grosik" - lipiec 2010.
Trochę zmodyfikowałam.
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty (ok.1 kg)
- 600 g ziemniaków
- 1-2 marchewki (ok.150 g)
- 1 cebula (100 - 150 g)
- 2 łyżki masła
- 200 g boczku wędzonego
- pęczek koperku
- ½ litra bulionu z drobiu np. kurczaka najlepiej własnej roboty
- szczypta mielonego kminku
- sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Wykonanie:
Umytą kapustę szatkujemy. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, a marchew w cienkie półplasterki.
W rondlu o poj. ok. 5 litrów podsmażamy na łyżce masła marchewkę wraz z ziemniakami
przez ok. 3 minuty. Dodajemy i poszatkowaną kapustę.
Smażymy chwile razem, stale mieszając. Wlewamy gorący bulion drobiowy.
Na pozostałym maśle na patelni podsmażamy do zeszklenia posiekaną cebulę.
Dodajemy do niej pokrojony w kostkę boczek i jeszcze przez chwilę delikatnie podsmażamy.
Dodajemy do zupy, uzupełniamy gorącą wodą do obj. ok. 4 litrów i gotujemy ok. 15 minut. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, kminkiem, solą i pieprzem.
Po zestawieniu z ognia wrzucamy posiekany koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz