sobota, 4 maja 2019

ZUPA Z MŁODEJ KAPUSTY

Młoda, biała kapusta często gości w mojej kuchni.
Sporządzam z niej różne potrawy.
Tym razem przedstawiam Wam przepis na smaczną, szybką do wykonania zupę.
Przepis pochodzi z "Dań za grosik" - lipiec 2010.
Trochę zmodyfikowałam.




Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty (ok.1 kg)
  • 600 g ziemniaków
  • 1-2 marchewki (ok.150 g)
  • 1 cebula (100 - 150 g)
  • 2 łyżki masła
  • 200 g boczku wędzonego
  • pęczek koperku
  • ½ litra bulionu z drobiu np. kurczaka najlepiej własnej roboty
  • szczypta mielonego kminku
  • sól, pieprz, sok z cytryny do smaku


Wykonanie:

Umytą kapustę szatkujemy. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, a marchew w cienkie półplasterki.
W rondlu o poj. ok. 5 litrów podsmażamy na łyżce masła marchewkę wraz z ziemniakami
przez ok. 3 minuty. Dodajemy  i poszatkowaną kapustę.
Smażymy chwile razem, stale mieszając. Wlewamy gorący bulion drobiowy.
Na pozostałym maśle na patelni podsmażamy  do zeszklenia posiekaną cebulę.
Dodajemy do niej pokrojony w kostkę boczek i jeszcze przez chwilę delikatnie podsmażamy.
Dodajemy do zupy, uzupełniamy gorącą wodą do obj. ok. 4 litrów i gotujemy  ok. 15 minut. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, kminkiem, solą i pieprzem.
Po zestawieniu z ognia wrzucamy posiekany koperek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz