środa, 1 maja 2019

KURCZAK W KRAKERSACH (NUGGETSY DOMOWE)

Smaczna, prosta i szybka w wykonaniu potrawa z kurczaka.
Mięso, dzięki marynowaniu w kwaśnej śmietanie, jogurcie, czy maślance staje się
po upieczeniu w krakersowej panierce delikatne i kruchutkie.
Robiłam również w maślance i jogurcie, ale jak u nas w śmietanie bardziej przypadły
nam do gustu. Przepis generalnie znany jest od dawna i zamieszczany sukcesywnie
na wielu blogach i portalach kulinarnych. Jest to kulinarny pomysł Nigelli Lawson.




Składniki:

  • ok. 400 g fileta z kurczaka 
  • ½ - ¾  szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18% (jogurt, maślanka)
  • mieszanka ulubionych ziół lub przyprawa do kurczaka
  • 100-150 g drobno pokruszonych krakersów


Wykonanie:

Fileta myjemy, osuszamy i kroimy w paski o szerokości ok. 2 cm.
Oprószamy ulubionymi ziołami lub przyprawą i zalewamy w naczyniu śmietaną.
Całość mieszamy tak, aby śmietana dokładnie pokryła powierzchnię kawałków fileta.
Odstawiamy na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc do lodówki.
Wyjmujemy ze śmietanowej zalewy i panierujemy drobno pokruszonymi krakersami.
Układamy na blasze i pieczemy w nagrzanym do temp. 190°C piekarniku ok. 25 minut.
Podajemy na obiad do ryżu, ziemniaków z dodatkiem ulubionej surówki.
Często podaję z marchewką z groszkiem (klik).
Smakuje równie dobrze z pieczywem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz