Smaczna, prosta i szybka w wykonaniu potrawa z kurczaka.
Mięso, dzięki marynowaniu w kwaśnej śmietanie, jogurcie, czy maślance staje się
po upieczeniu w krakersowej panierce delikatne i kruchutkie.
Robiłam również w maślance i jogurcie, ale jak u nas w śmietanie bardziej przypadły
nam do gustu. Przepis generalnie znany jest od dawna i zamieszczany sukcesywnie
na wielu blogach i portalach kulinarnych. Jest to kulinarny pomysł Nigelli Lawson.
Składniki:
Wykonanie:
Fileta myjemy, osuszamy i kroimy w paski o szerokości ok. 2 cm.
Oprószamy ulubionymi ziołami lub przyprawą i zalewamy w naczyniu śmietaną.
Całość mieszamy tak, aby śmietana dokładnie pokryła powierzchnię kawałków fileta.
Odstawiamy na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc do lodówki.
Wyjmujemy ze śmietanowej zalewy i panierujemy drobno pokruszonymi krakersami.
Układamy na blasze i pieczemy w nagrzanym do temp. 190°C piekarniku ok. 25 minut.
Podajemy na obiad do ryżu, ziemniaków z dodatkiem ulubionej surówki.
Często podaję z marchewką z groszkiem (klik).
Smakuje równie dobrze z pieczywem.
Mięso, dzięki marynowaniu w kwaśnej śmietanie, jogurcie, czy maślance staje się
po upieczeniu w krakersowej panierce delikatne i kruchutkie.
Robiłam również w maślance i jogurcie, ale jak u nas w śmietanie bardziej przypadły
nam do gustu. Przepis generalnie znany jest od dawna i zamieszczany sukcesywnie
na wielu blogach i portalach kulinarnych. Jest to kulinarny pomysł Nigelli Lawson.
Składniki:
- ok. 400 g fileta z kurczaka
- ½ - ¾ szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18% (jogurt, maślanka)
- mieszanka ulubionych ziół lub przyprawa do kurczaka
- 100-150 g drobno pokruszonych krakersów
Wykonanie:
Fileta myjemy, osuszamy i kroimy w paski o szerokości ok. 2 cm.
Oprószamy ulubionymi ziołami lub przyprawą i zalewamy w naczyniu śmietaną.
Całość mieszamy tak, aby śmietana dokładnie pokryła powierzchnię kawałków fileta.
Odstawiamy na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc do lodówki.
Wyjmujemy ze śmietanowej zalewy i panierujemy drobno pokruszonymi krakersami.
Układamy na blasze i pieczemy w nagrzanym do temp. 190°C piekarniku ok. 25 minut.
Podajemy na obiad do ryżu, ziemniaków z dodatkiem ulubionej surówki.
Często podaję z marchewką z groszkiem (klik).
Smakuje równie dobrze z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz