Jest to najszybszy do wykonania sernik jaki znam.
Zawsze mi się udaje, a co najważniejsze jest wilgotny, puszysty i bardzo smaczny.
Robię go od wielu lat, od chwili, gdy zostałam poczęstowana przez pewną sympatyczną
starszą panią, która pewnego razu siedząc sobie na ławeczce, niespodziewanie zaprosiła
mnie do siebie i wyjąwszy zawiniątko poczęstowała mnie małym kawałeczkiem świeżo
upieczonego sernika.
Sernik był tak pyszny, że poprosiłam o przepis i od tej pory robię go co jakiś czas.
Składniki na kruche ciasto (na dużą blachę o wym. 28 x 40 cm):
Składniki masy serowej:
Składniki warstwy brzoskwiniowo - bezowej:
Wykonanie kruchego ciasta:
Masło ucieramy do białości.
Dodajemy porcjami cukier puder, żółtka, śmietanę, mąkę z proszkiem do pieczenia
i dalej ucieramy na jednolitą masę.
Ciasto wkładamy do lodówki na ok 30 minut, po czym równomiernie oblepiamy dno formy, ewentualnie wałkujemy.
Wykonanie warstwy serowej:
Jajka, żółtka i cukier puder ucieramy do białości.
Dodajemy budynie z proszkiem do pieczenia, a następnie porcjami ser.
Gdy masa stanie się gęsta rozrzedzamy mlekiem i blenderujemy, dodając pozostały ser.
Wlewamy resztę mleka porcjami i dalej blenderujemy do chwili uzyskania jednolitej,
gładkiej masy. Na końcu dodajemy olej i aromat śmietankowy.
Masa serowa powinna być rzadka. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 45 - 50 minut na złoty kolor.
Podczas pieczenia sernika przygotowujemy warstwę brzoskwiniowo-bezową.
Wykonanie warstwy brzoskwiniowo - bezowej:
Brzoskwinie osączamy z syropu i kroimy na małe cząstki.
Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę, najlepiej na 10 minut przed wyjęciem
sernika, aby zachowały niezmienioną strukturę.
Sernik wyjmujemy z piekarnika i na wierzch dajemy brzoskwinie, a następnie
rozprowadzamy równomiernie pianę z białek.
Posypujemy cienką warstwą wiórek kokosowych.
Formę z sernikiem wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut.
Po tym czasie sernik pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na 5 - 10 minut
przy uchylonych drzwiczkach.
Zawsze mi się udaje, a co najważniejsze jest wilgotny, puszysty i bardzo smaczny.
Robię go od wielu lat, od chwili, gdy zostałam poczęstowana przez pewną sympatyczną
starszą panią, która pewnego razu siedząc sobie na ławeczce, niespodziewanie zaprosiła
mnie do siebie i wyjąwszy zawiniątko poczęstowała mnie małym kawałeczkiem świeżo
upieczonego sernika.
Sernik był tak pyszny, że poprosiłam o przepis i od tej pory robię go co jakiś czas.
Składniki na kruche ciasto (na dużą blachę o wym. 28 x 40 cm):
- 2 szklanki mąki
- 18 dag masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1-2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki masy serowej:
- 1 kg sera półtłustego niezbyt odciśniętego
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 1 - 1½ szklanki cukru pudru
- 2 budynie śmietankowe
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 aromat śmietankowy
Składniki warstwy brzoskwiniowo - bezowej:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 6 białek
- 1½ szklanki cukru pudru
- 5 - 10 dag wiórek kokosowych
Wykonanie kruchego ciasta:
Masło ucieramy do białości.
Dodajemy porcjami cukier puder, żółtka, śmietanę, mąkę z proszkiem do pieczenia
i dalej ucieramy na jednolitą masę.
Ciasto wkładamy do lodówki na ok 30 minut, po czym równomiernie oblepiamy dno formy, ewentualnie wałkujemy.
Wykonanie warstwy serowej:
Jajka, żółtka i cukier puder ucieramy do białości.
Dodajemy budynie z proszkiem do pieczenia, a następnie porcjami ser.
Gdy masa stanie się gęsta rozrzedzamy mlekiem i blenderujemy, dodając pozostały ser.
Wlewamy resztę mleka porcjami i dalej blenderujemy do chwili uzyskania jednolitej,
gładkiej masy. Na końcu dodajemy olej i aromat śmietankowy.
Masa serowa powinna być rzadka. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 45 - 50 minut na złoty kolor.
Podczas pieczenia sernika przygotowujemy warstwę brzoskwiniowo-bezową.
Wykonanie warstwy brzoskwiniowo - bezowej:
Brzoskwinie osączamy z syropu i kroimy na małe cząstki.
Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę, najlepiej na 10 minut przed wyjęciem
sernika, aby zachowały niezmienioną strukturę.
Sernik wyjmujemy z piekarnika i na wierzch dajemy brzoskwinie, a następnie
rozprowadzamy równomiernie pianę z białek.
Posypujemy cienką warstwą wiórek kokosowych.
Formę z sernikiem wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut.
Po tym czasie sernik pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na 5 - 10 minut
przy uchylonych drzwiczkach.
Upiekłam ten sernik dwukrotnie i wyszedł naprawdę dobrze. Serniczek jest pyszny i nie ma przesady w opisie że smakuje świetnie.Polecam bardzo dobre ciasto zajadaliśmy się nim, z całą rodzinką. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń