niedziela, 5 maja 2019

ZUPA POROWA Z PULPECIKAMI I MAKARONEM

Smaczna i sycąca  i łatwa do wykonania zupa.
Przepis   na   jej   wykonanie   pochodzi  z miesięcznika dania za grosik 2/2010.
Przepis zmodyfikowałam.




Składniki:

    300 dag mielonego mięsa z indyka
    2 duże pory
    300 g pieczarek
    150 g sera mozzarella
    50 g parmezanu
    ok.100 ml słodkiej śmietany 30%
    sól, oregano, pieprz mielony do smaku
ponadto:

  •     200 g makaronu gniazdka
  •     olej do smażenia
  •     drobno posiekana natka pietruszki

Wykonanie:

Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano.
Przyprawione mięso wyrabiamy i wilgotnymi dłońmi formujemy małe kulki.
Na patelni rozgrzewamy olej, krótko i delikatnie podsmażamy je z obu stron. 
Por kroimy w talarki i dajemy do smażących się kulek.
Dodajemy pokrojone w drobne plasterki pieczarki.
Całość jeszcze przez chwilę podsmażamy do zeszklenia się składników.
W rondlu gotujemy 1½ - 2  litry wody i przekładamy całą zawartość patelni.
Gotujemy zupę ok. 10 minut na małym ogniu.
Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę mozzarellę  i jeszcze krótki czas gotujemy.
Dodajemy do smaku sól oraz pieprz mielony.
Zabielamy słodką śmietanką.
Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Dajemy na dno naczynia i zalewamy zupą.
Podajemy posypaną tartym parmezanem i drobno posiekaną natką pietruszki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz