Smaczna i sycąca i łatwa do wykonania zupa.
Przepis na jej wykonanie pochodzi z miesięcznika dania za grosik 2/2010.
Przepis zmodyfikowałam.
Składniki:
300 dag mielonego mięsa z indyka
2 duże pory
300 g pieczarek
150 g sera mozzarella
50 g parmezanu
ok.100 ml słodkiej śmietany 30%
sól, oregano, pieprz mielony do smaku
Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano.
Przyprawione mięso wyrabiamy i wilgotnymi dłońmi formujemy małe kulki.
Na patelni rozgrzewamy olej, krótko i delikatnie podsmażamy je z obu stron.
Por kroimy w talarki i dajemy do smażących się kulek.
Dodajemy pokrojone w drobne plasterki pieczarki.
Całość jeszcze przez chwilę podsmażamy do zeszklenia się składników.
W rondlu gotujemy 1½ - 2 litry wody i przekładamy całą zawartość patelni.
Gotujemy zupę ok. 10 minut na małym ogniu.
Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę mozzarellę i jeszcze krótki czas gotujemy.
Dodajemy do smaku sól oraz pieprz mielony.
Zabielamy słodką śmietanką.
Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Dajemy na dno naczynia i zalewamy zupą.
Podajemy posypaną tartym parmezanem i drobno posiekaną natką pietruszki.
Przepis na jej wykonanie pochodzi z miesięcznika dania za grosik 2/2010.
Przepis zmodyfikowałam.
300 dag mielonego mięsa z indyka
2 duże pory
300 g pieczarek
150 g sera mozzarella
50 g parmezanu
ok.100 ml słodkiej śmietany 30%
sól, oregano, pieprz mielony do smaku
- 200 g makaronu gniazdka
- olej do smażenia
- drobno posiekana natka pietruszki
Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano.
Przyprawione mięso wyrabiamy i wilgotnymi dłońmi formujemy małe kulki.
Na patelni rozgrzewamy olej, krótko i delikatnie podsmażamy je z obu stron.
Por kroimy w talarki i dajemy do smażących się kulek.
Dodajemy pokrojone w drobne plasterki pieczarki.
Całość jeszcze przez chwilę podsmażamy do zeszklenia się składników.
W rondlu gotujemy 1½ - 2 litry wody i przekładamy całą zawartość patelni.
Gotujemy zupę ok. 10 minut na małym ogniu.
Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę mozzarellę i jeszcze krótki czas gotujemy.
Dodajemy do smaku sól oraz pieprz mielony.
Zabielamy słodką śmietanką.
Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Dajemy na dno naczynia i zalewamy zupą.
Podajemy posypaną tartym parmezanem i drobno posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz