czwartek, 2 maja 2019

BUŁGARSKI TARATOR Z CZOSNKIEM

Smaczny chłodnik, który często gości w naszej kuchni.
Pora letnia jest jak najbardziej odpowiednim czasem na jego sporządzanie, ale i ciepła wiosna również zachęca nas do jego wykonania.
Potrawa podobna jest do naszej rodzimej mizerii.
Tarator zawiera jednak więcej dodatków. Można dodać również do niego drobno siekane orzechy.
Bardzo smakuje nam z pieczonymi ziemniakami (klik).
Jest to sposób na szybkie, lekkie i smaczne danie obiadowe.
Przepis pochodzi z "Mojego gotowania" nr 8/1998. Trochę zmodyfikowałam.



Składniki:

  • 1 litr gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 ogórki (ok. 800 g)
  • 1 pęczek koperku
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego
  • sól, pieprz do smaku


Wykonanie:

Ogórki myjemy, obieramy, kroimy w słupki, lekko solimy.
Koperek i natkę płuczemy, drobno siekamy. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Zsiadłe mleko wlewamy do miski, ubijamy trzepaczką. dodajemy oliwę, cały czas ubijając.
Ogórki, czosnek, koperek i natkę dodajemy do zsiadłego mleka i mieszamy.
Chłodnik przyprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz