wtorek, 7 maja 2019

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z BRZOSKWINIAMI I ŻURAWINĄ

Bardzo pyszna surówka. Często robię surówki z kapusty pekińskiej na różne sposoby,
z różnymi dodatkami.
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na bardzo szybką i bardzo łatwą  do zrobienia
surówkę z kapusty pekińskiej z kawałeczkami brzoskwiń, kandyzowanej żurawiny,
przyprawionej pieprzem i odrobiną curry.




Składniki:

  • 250 g kapusty pekińskiej
  • 3 - 4 połówki brzoskwiń w lekkim syropie
  • ok. 30 g żurawiny kandyzowanej
  • 2 łyżki majonezu lub oleju słonecznikowego
  • sól, pieprz czarny mielony, sok z cytryny do smaku
  • 1 - 2 szczypty przyprawy curry 


Wykonanie:

Kapustę pekińską kroimy w drobne paski.
Dodajemy brzoskwinie pokrojone w drobną kosteczkę.
Żurawinę kroimy na małe kawałeczki.
Dodajemy sól (dałam ½ łyżeczki), delikatnie posypujemy świeżo mielonym pieprzem
czarnym, skrapiamy sokiem z cytryny.
Dajemy przyprawę curry ( odrobinę, tak na koniec łyżeczki, 1-2 szczypty)

Do majonezu lub oleju wlewamy 2 -3 łyżki syropu z brzoskwiń i dokładnie mieszamy
z surówką. Schładzamy w lodówce ok. 30 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz