niedziela, 5 maja 2019

SZYBKA KOLOROWA SAŁATKA

Bardzo smaczna i wykwintna sałatka. Ładnie prezentuje się na gościnnym stole.
Przepis pochodzi z wydania specjalnego Tiny "Smacznego! Pyszne sałatki" nr 6/2010.
Trochę zmodyfikowałam, składniki poukładałam nieco inaczej i nadałam sałatce inną nazwę.


Składniki:

  • 1 puszka ananasów (565 g)
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 200 g szynki drobiowej
  • 1 żółta papryka (ok.250 g)
  • po 8 sztuk czarnych i zielonych winogron
  • 4-5 łyżek majonezu
  • 1 owoc granatu
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka gałązek pietruszki
  • sok z cytryny


Wykonanie:

Jajka kroimy w ćwiartki, posypujemy delikatnie solą i ewentualnie pieprzem do smaku.
Paprykę, szynkę i ananasy kroimy w drobną kostkę.
Z owocu granatu wydrążamy pestki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Winogrona przepoławiamy.
Na środek półmiska dajemy kopczyk szynki, następnie wokół niej układamy
paprykę i ananasy. Na krawędzi półmiska dajemy ćwiartki jajek.
Na każdy kawałeczek jajka wyciskamy kleks majonezu i posypujemy pestkami granatu.
Schładzamy w lodówce.
Przed podaniem ozdabiamy gałązkami pietruszki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz