Bardzo smaczna i wykwintna sałatka. Ładnie prezentuje się na gościnnym stole.
Przepis pochodzi z wydania specjalnego Tiny "Smacznego! Pyszne sałatki" nr 6/2010.
Trochę zmodyfikowałam, składniki poukładałam nieco inaczej i nadałam sałatce inną nazwę.
Składniki:
Wykonanie:
Jajka kroimy w ćwiartki, posypujemy delikatnie solą i ewentualnie pieprzem do smaku.
Paprykę, szynkę i ananasy kroimy w drobną kostkę.
Z owocu granatu wydrążamy pestki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Winogrona przepoławiamy.
Na środek półmiska dajemy kopczyk szynki, następnie wokół niej układamy
paprykę i ananasy. Na krawędzi półmiska dajemy ćwiartki jajek.
Na każdy kawałeczek jajka wyciskamy kleks majonezu i posypujemy pestkami granatu.
Schładzamy w lodówce.
Przed podaniem ozdabiamy gałązkami pietruszki.
Przepis pochodzi z wydania specjalnego Tiny "Smacznego! Pyszne sałatki" nr 6/2010.
Trochę zmodyfikowałam, składniki poukładałam nieco inaczej i nadałam sałatce inną nazwę.
Składniki:
- 1 puszka ananasów (565 g)
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 200 g szynki drobiowej
- 1 żółta papryka (ok.250 g)
- po 8 sztuk czarnych i zielonych winogron
- 4-5 łyżek majonezu
- 1 owoc granatu
- sól, pieprz do smaku
- kilka gałązek pietruszki
- sok z cytryny
Wykonanie:
Jajka kroimy w ćwiartki, posypujemy delikatnie solą i ewentualnie pieprzem do smaku.
Paprykę, szynkę i ananasy kroimy w drobną kostkę.
Z owocu granatu wydrążamy pestki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Winogrona przepoławiamy.
Na środek półmiska dajemy kopczyk szynki, następnie wokół niej układamy
paprykę i ananasy. Na krawędzi półmiska dajemy ćwiartki jajek.
Na każdy kawałeczek jajka wyciskamy kleks majonezu i posypujemy pestkami granatu.
Schładzamy w lodówce.
Przed podaniem ozdabiamy gałązkami pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz