Doskonały dodatek do zimnych mięs, wędlin i przekąsek.
Dość szybki do wykonania, ale lepiej gdy trochę postoi w lodówce celem "przegryzienia się"
składników. Jest wówczas o wiele smaczniejszy.
Składniki:
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki łagodnej musztardy
- 3 surowe żółtka
- ½ szklanki oleju
- ok.200 g pieczarek marynowanych
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 średni strąk papryki żółtej
- ½ pęczka szczypiorku
- 3 średnie ogórki konserwowe
- ½ szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
- 1-2 łyżki tartego chrzanu śmietankowego
- sól, cukier, pieprz do smaku
Wykonanie:
3 jajka sparzamy przez ok. 10 sekund wrzątkiem. Żółtka oddzielamy od białek.
Kolejne 3 jajka gotujemy na twardo,obieramy, kroimy na połówki.
Wyjmujemy żółtka i rozcieramy z musztardą i surowymi żółtkami.
Cały czas ucierając pałką w jedną stronę, cienkim strumieniem, powoli wlewamy olej.
Pamiętamy, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
To zapobiegnie "zważeniu się" sosu.
Gdyby jednak nam się to przytrafiło, dajemy do naczynia żółtko i powoli wlewamy
"zważony" sos stale ucierając pałką.
Do gotowego majonezu dodajemy posiekane pieczarki, szczypiorek, pokrojone w kostkę
białka, ogórki, rzodkiewkę i paprykę.
Jogurt mieszamy z chrzanem i wlewamy do sosu. Całość dokładnie mieszamy.
Dodajemy sól, cukier, pieprz do smaku i odstawiamy do lodówki na co najmniej
kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz