czwartek, 2 maja 2019

SOS TATARSKI Z RZODKIEWKĄ

Doskonały dodatek do zimnych mięs, wędlin i przekąsek. 
Dość szybki do wykonania, ale lepiej gdy trochę postoi w lodówce celem "przegryzienia się" 
składników. Jest wówczas o wiele smaczniejszy. 




Składniki:

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki łagodnej musztardy
  • 3 surowe żółtka
  • ½ szklanki oleju
  • ok.200 g pieczarek marynowanych 
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 średni strąk papryki żółtej
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 3 średnie ogórki konserwowe
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
  • 1-2 łyżki tartego chrzanu śmietankowego
  • sól, cukier, pieprz do smaku



Wykonanie:

3 jajka sparzamy przez ok. 10 sekund wrzątkiem. Żółtka oddzielamy od białek.
Kolejne 3 jajka gotujemy na twardo,obieramy, kroimy na połówki.
Wyjmujemy żółtka i rozcieramy z musztardą i surowymi żółtkami.
Cały czas ucierając pałką w jedną stronę, cienkim strumieniem, powoli wlewamy olej.
Pamiętamy, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
To zapobiegnie "zważeniu się" sosu.
Gdyby jednak nam się to przytrafiło, dajemy do naczynia żółtko i powoli wlewamy
"zważony" sos stale ucierając pałką.

Do gotowego majonezu dodajemy posiekane pieczarki, szczypiorek, pokrojone w kostkę
białka, ogórki, rzodkiewkę i paprykę.
Jogurt mieszamy z chrzanem i wlewamy do sosu. Całość dokładnie mieszamy.
Dodajemy sól, cukier, pieprz do smaku i odstawiamy do lodówki na co najmniej
kilka godzin.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz