wtorek, 7 maja 2019

KAPUŚNIAK PODHALAŃSKI z młodej kapusty

Kapuśniak ten najlepiej smakuje na wiosnę, ugotowany z młodej kapusty.
Jest łatwy i dość szybki do zrobienia.  Przepis pochodzi z Dania za grosik nr 1/2010.
Nieznacznie zmodyfikowałam.




Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty  (ok. 1,20 kg )
  • 400 g boczku wędzonego
  • 600 g ziemniaków
  • ok. 120 g cebuli
  • 1 łyżka smalcu
  • ½  łyżeczki  majeranku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 duży liść laurowy
  • sól, cukier, pieprz do smaku


Wykonanie:

Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy.
Kapustę kroimy w grubą kostkę. Dodajemy po 1 łyżce soli i cukru.
Mieszamy i przekładamy do garnka.
Zalewamy 2 litrami wody i gotujemy.
Boczek kroimy w kostkę.
Połowę boczku dajemy do gotującej się kapusty.
Dodajemy liść laurowy i ziarna ziela angielskiego.
Gotujemy 5 minut bez pokrywki, po czym dodajemy ziemniaki wraz z wywarem
i dalej gotujemy jeszcze kilka minut.
W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
Dodajemy do cebuli pozostały boczek i jeszcze przez chwilę trzymamy na ogniu.

Wsiewamy na boczek z cebulą 2 łyżki mąki.
Stale mieszając trzymamy na ogniu ok. 2 min.
Przekładamy do garnka z gotującą się kapustą z ziemniakami i dokładnie mieszamy.
Gotujemy jeszcze 2 -3 min. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek.
Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz