Kapuśniak ten najlepiej smakuje na wiosnę, ugotowany z młodej kapusty.
Jest łatwy i dość szybki do zrobienia. Przepis pochodzi z Dania za grosik nr 1/2010.
Nieznacznie zmodyfikowałam.
Składniki:
Wykonanie:
Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy.
Kapustę kroimy w grubą kostkę. Dodajemy po 1 łyżce soli i cukru.
Mieszamy i przekładamy do garnka.
Zalewamy 2 litrami wody i gotujemy.
Boczek kroimy w kostkę.
Połowę boczku dajemy do gotującej się kapusty.
Dodajemy liść laurowy i ziarna ziela angielskiego.
Gotujemy 5 minut bez pokrywki, po czym dodajemy ziemniaki wraz z wywarem
i dalej gotujemy jeszcze kilka minut.
W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
Dodajemy do cebuli pozostały boczek i jeszcze przez chwilę trzymamy na ogniu.
Wsiewamy na boczek z cebulą 2 łyżki mąki.
Stale mieszając trzymamy na ogniu ok. 2 min.
Przekładamy do garnka z gotującą się kapustą z ziemniakami i dokładnie mieszamy.
Gotujemy jeszcze 2 -3 min. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek.
Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Jest łatwy i dość szybki do zrobienia. Przepis pochodzi z Dania za grosik nr 1/2010.
Nieznacznie zmodyfikowałam.
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty (ok. 1,20 kg )
- 400 g boczku wędzonego
- 600 g ziemniaków
- ok. 120 g cebuli
- 1 łyżka smalcu
- ½ łyżeczki majeranku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 duży liść laurowy
- sól, cukier, pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy.
Kapustę kroimy w grubą kostkę. Dodajemy po 1 łyżce soli i cukru.
Mieszamy i przekładamy do garnka.
Zalewamy 2 litrami wody i gotujemy.
Boczek kroimy w kostkę.
Połowę boczku dajemy do gotującej się kapusty.
Dodajemy liść laurowy i ziarna ziela angielskiego.
Gotujemy 5 minut bez pokrywki, po czym dodajemy ziemniaki wraz z wywarem
i dalej gotujemy jeszcze kilka minut.
W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
Dodajemy do cebuli pozostały boczek i jeszcze przez chwilę trzymamy na ogniu.
Wsiewamy na boczek z cebulą 2 łyżki mąki.
Stale mieszając trzymamy na ogniu ok. 2 min.
Przekładamy do garnka z gotującą się kapustą z ziemniakami i dokładnie mieszamy.
Gotujemy jeszcze 2 -3 min. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek.
Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz