Delikatna, smaczna zupa. Dodatkowym jej atutem jest szybkie wykonanie.
Przepis pochodzi z Dania za grosik nr 7/2010. Trochę zmodyfikowałam.
Składniki:
Wykonanie:
Skrzydło oczyszczamy, myjemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 30 minut.
Ryż płuczemy kilkakrotnie i dajemy do gotującego się skrzydła.
Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Jedną cebulę obieramy, kroimy na pół i razem z rozdrobnionymi warzywami wrzucamy
do gotującego się wywaru. Po ok.15 minutach wyjmujemy skrzydło.
Mięso oddzielamy od kości, kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do zupy.
Drugą cebulę obieramy, siekamy, podsmażamy na maśle, zalewamy 1 szklanką mleka,
gotujemy ok. 2 minuty, miksujemy i wlewamy do gotującej się zupy.
Po 5 minutach gotowania zestawiamy z ognia.
Żółtka miksujemy z pozostałym mlekiem i zabielamy zupę.
Dodajemy sól i pieprz do smaku. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Przepis pochodzi z Dania za grosik nr 7/2010. Trochę zmodyfikowałam.
Składniki:
- 1 skrzydło indycze (ok.400 g)
- 2 marchewki (ok.200 g)
- 1 pietruszka (ok.100 g)
- kawałek selera (ok.100 g)
- 2 cebule (ok.180 g )
- 120 g ryżu
- 1 łyżka masła
- 2 szklanki mleka
- 2 żółtka
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- 2 - 3 litry wody
Wykonanie:
Skrzydło oczyszczamy, myjemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 30 minut.
Ryż płuczemy kilkakrotnie i dajemy do gotującego się skrzydła.
Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Jedną cebulę obieramy, kroimy na pół i razem z rozdrobnionymi warzywami wrzucamy
do gotującego się wywaru. Po ok.15 minutach wyjmujemy skrzydło.
Mięso oddzielamy od kości, kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do zupy.
Drugą cebulę obieramy, siekamy, podsmażamy na maśle, zalewamy 1 szklanką mleka,
gotujemy ok. 2 minuty, miksujemy i wlewamy do gotującej się zupy.
Po 5 minutach gotowania zestawiamy z ognia.
Żółtka miksujemy z pozostałym mlekiem i zabielamy zupę.
Dodajemy sól i pieprz do smaku. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz