niedziela, 13 maja 2018

ZIEMNIAKI PIECZONE W PIEKARNIKU

Ziemniaki zwłaszcza młode najlepiej smakują, gdy upieczemy je w piekarniku.
Obsypane ulubionymi ziołami smakują wybornie.
U mnie mielona papryka słodka i odrobina ostrej, oraz rozmaryn. Warto spróbować !


ziemniaki w ziołach pieczone w piekarniku


Składniki:

  • dowolna ilość  podłużnych ziemniaków
  • sól, rozmaryn, papryka słodka i ostra mielona do smaku
  • olej 


Wykonanie:

Ziemniaki myjemy dokładnie  pod zimną, bieżącą wodą.
Odstawiamy do osiąknięcia z wody lub osuszamy papierowym ręcznikiem.
Kroimy wzdłuż na ćwiartki. Panierujemy ziołami  i polewamy olejem.
Całość mieszamy i odstawiamy na 10 - 15 minut.
Układamy skórką do dołu na  blasze, wyścielonej papierem do pieczenia, jeden przy drugim.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C  ok. 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika solimy do smaku. Podajemy natychmiast po upieczeniu.


ziemniaki w ziołach pieczone w piekarniku



ziemniaki w ziołach pieczone w piekarniku


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz