Ziemniaki zwłaszcza młode najlepiej smakują, gdy upieczemy je w piekarniku.
Obsypane ulubionymi ziołami smakują wybornie.
U mnie mielona papryka słodka i odrobina ostrej, oraz rozmaryn. Warto spróbować !
Składniki:
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy dokładnie pod zimną, bieżącą wodą.
Odstawiamy do osiąknięcia z wody lub osuszamy papierowym ręcznikiem.
Kroimy wzdłuż na ćwiartki. Panierujemy ziołami i polewamy olejem.
Całość mieszamy i odstawiamy na 10 - 15 minut.
Układamy skórką do dołu na blasze, wyścielonej papierem do pieczenia, jeden przy drugim.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C ok. 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika solimy do smaku. Podajemy natychmiast po upieczeniu.
Obsypane ulubionymi ziołami smakują wybornie.
U mnie mielona papryka słodka i odrobina ostrej, oraz rozmaryn. Warto spróbować !
Składniki:
- dowolna ilość podłużnych ziemniaków
- sól, rozmaryn, papryka słodka i ostra mielona do smaku
- olej
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy dokładnie pod zimną, bieżącą wodą.
Odstawiamy do osiąknięcia z wody lub osuszamy papierowym ręcznikiem.
Kroimy wzdłuż na ćwiartki. Panierujemy ziołami i polewamy olejem.
Całość mieszamy i odstawiamy na 10 - 15 minut.
Układamy skórką do dołu na blasze, wyścielonej papierem do pieczenia, jeden przy drugim.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C ok. 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika solimy do smaku. Podajemy natychmiast po upieczeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz