piątek, 14 września 2018

BAWARSKI PLACEK ZE ŚLIWKAMI

Bawarski placek ze śliwkami to smaczne, puszyste ciasto drożdżowe z ułożonymi na wierzchu śliwkami, najlepiej węgierkami. Całość posypana jest posiekanymi migdałami i po upieczeniu posypana cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu.
Ciasto upiekłam w oparciu o przepisy na blogach Majanowe  pieczeniePysznie, pyszniutko.
Dokonałam w obu przepisach niewielkich modyfikacji, dostosowując do własnych upodobań.

smaczne, puszyste ciasto drożdżowe ze śliwkami i i posiekanymi migdałami



Składniki ( na duża blachę o wymiarach 28 x 40 cm) :

  • 30 g świeżych drożdży + 1 łyżka cukru
  • 300 ml letniego mleka
  • 600 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 150 g cukru drobnego kryształu
  • 120 g roztopionego masła
  • ok. 1 kg śliwek węgierek 
  • ok. 50 g posiekanych migdałów
  • cukier puder do posypania ciasta
  • 1/2 łyżeczki cynamonu


Wykonanie:

Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, rozpuszczamy w letnim mleku i odstawiamy na 15 minut,
aby rozczyn zaczął pracować.
Połowę mąki, sól, jajka, cukier, roztopione i przestudzone masło mieszamy z rozczynem drożdżowym.
Dodając stopniowo pozostałą mąkę, wyrabiamy ciasto do chwili, aż będzie odchodzić od ręki.
Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dosypujemy trochę mąki (u mnie było rzadkie, więc dodałam
jeszcze 2 łyżki).
Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia.

W tym czasie śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy wzdłuż na ćwiartki.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, aby je odpowietrzyć i przekładamy do prostokątnej
formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto równomiernie rozprowadzamy zwilżonymi wodą dłońmi (zwilżone dłonie ułatwiają formowanie ciasta).
Na ciasto wykładamy śliwki, które posypujemy posiekanymi migdałami.

Formę z ciastem przykrywamy ściereczką lnianą i pozostawiamy na ok. 15 minut
do wyrośnięcia, po czym wstawiamy na środkowy poziom piekarnika nagrzanego
do temp. 180°C i pieczemy przy włączonej dolnej grzałce ok. 15 minut. po upływie tego czasu podnosimy temperaturę do 220°C i pieczemy jeszcze przez ok. 25 minut przy włączonych
obu grzałkach góra-dół.
Gorące ciasto posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

smaczne, puszyste ciasto drożdżowe ze śliwkami i i posiekanymi migdałami

smaczne, puszyste ciasto drożdżowe ze śliwkami i i posiekanymi migdałami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz