Bawarski placek ze śliwkami to smaczne, puszyste ciasto drożdżowe z ułożonymi na wierzchu śliwkami, najlepiej węgierkami. Całość posypana jest posiekanymi migdałami i po upieczeniu posypana cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu.
Ciasto upiekłam w oparciu o przepisy na blogach Majanowe pieczenie i Pysznie, pyszniutko.
Dokonałam w obu przepisach niewielkich modyfikacji, dostosowując do własnych upodobań.
Składniki ( na duża blachę o wymiarach 28 x 40 cm) :
Wykonanie:
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, rozpuszczamy w letnim mleku i odstawiamy na 15 minut,
aby rozczyn zaczął pracować.
Połowę mąki, sól, jajka, cukier, roztopione i przestudzone masło mieszamy z rozczynem drożdżowym.
Dodając stopniowo pozostałą mąkę, wyrabiamy ciasto do chwili, aż będzie odchodzić od ręki.
Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dosypujemy trochę mąki (u mnie było rzadkie, więc dodałam
jeszcze 2 łyżki).
Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia.
W tym czasie śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy wzdłuż na ćwiartki.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, aby je odpowietrzyć i przekładamy do prostokątnej
formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto równomiernie rozprowadzamy zwilżonymi wodą dłońmi (zwilżone dłonie ułatwiają formowanie ciasta).
Na ciasto wykładamy śliwki, które posypujemy posiekanymi migdałami.
Formę z ciastem przykrywamy ściereczką lnianą i pozostawiamy na ok. 15 minut
do wyrośnięcia, po czym wstawiamy na środkowy poziom piekarnika nagrzanego
do temp. 180°C i pieczemy przy włączonej dolnej grzałce ok. 15 minut. po upływie tego czasu podnosimy temperaturę do 220°C i pieczemy jeszcze przez ok. 25 minut przy włączonych
obu grzałkach góra-dół.
Gorące ciasto posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Ciasto upiekłam w oparciu o przepisy na blogach Majanowe pieczenie i Pysznie, pyszniutko.
Dokonałam w obu przepisach niewielkich modyfikacji, dostosowując do własnych upodobań.
Składniki ( na duża blachę o wymiarach 28 x 40 cm) :
- 30 g świeżych drożdży + 1 łyżka cukru
- 300 ml letniego mleka
- 600 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 150 g cukru drobnego kryształu
- 120 g roztopionego masła
- ok. 1 kg śliwek węgierek
- ok. 50 g posiekanych migdałów
- cukier puder do posypania ciasta
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, rozpuszczamy w letnim mleku i odstawiamy na 15 minut,
aby rozczyn zaczął pracować.
Połowę mąki, sól, jajka, cukier, roztopione i przestudzone masło mieszamy z rozczynem drożdżowym.
Dodając stopniowo pozostałą mąkę, wyrabiamy ciasto do chwili, aż będzie odchodzić od ręki.
Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dosypujemy trochę mąki (u mnie było rzadkie, więc dodałam
jeszcze 2 łyżki).
Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia.
W tym czasie śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy wzdłuż na ćwiartki.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, aby je odpowietrzyć i przekładamy do prostokątnej
formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto równomiernie rozprowadzamy zwilżonymi wodą dłońmi (zwilżone dłonie ułatwiają formowanie ciasta).
Na ciasto wykładamy śliwki, które posypujemy posiekanymi migdałami.
Formę z ciastem przykrywamy ściereczką lnianą i pozostawiamy na ok. 15 minut
do wyrośnięcia, po czym wstawiamy na środkowy poziom piekarnika nagrzanego
do temp. 180°C i pieczemy przy włączonej dolnej grzałce ok. 15 minut. po upływie tego czasu podnosimy temperaturę do 220°C i pieczemy jeszcze przez ok. 25 minut przy włączonych
obu grzałkach góra-dół.
Gorące ciasto posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz