Ciasto ambasador jest przepyszne i jest to jedno z moich ulubionych ciast.
Na kakaowym biszkopcie położone są dwie warstwy masy żółtkowo - budyniowej jasna
i ciemna, obie z dodatkiem soku z cytryny i alkoholu.
W masie jasnej zanurzone są kawałki ananasa., natomiast masa ciemna, kakaowa zawiera
cząstki żurawiny. Masę kakaową można wzbogacić dodatkowo rozdrobnionymi orzechami
i kawałeczkami czekolady.
Jak najbardziej polecam na uroczystości rodzinne i różne imprezy.
Składniki biszkoptu kakaowego (na formę o wym. 23 x 32 cm):
Składniki masy żółtkowo - budyniowej:
Składniki polewy czekoladowej:
dodatkowo do ozdobienia:
Wykonanie biszkoptu kakaowego:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno.
Pod koniec ubijania wsypujemy porcjami cukier.
Dodajemy po 1 żółtku, stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.
Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy delikatnie, najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki, bądź łopatki.
Ciasto wykładamy do prostokątnej formy i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180°C.
Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Lekko ścinamy wierzch ciasta (skórkę).
Wykonanie masy żółtkowo - budyniowej:
Żurawinę kroimy na mniejsze cząstki. Jeżeli dajemy rodzynki wówczas przepłukujemy
wrzątkiem i odstawiamy na sitku do osiąkniecia z wody.
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z ½ szklanki cukru. Odlewamy ok. ½ szklanki zimnego mleka, mieszamy w nim mąkę ziemniaczaną, wlewamy do utartych żółtek i dokładnie miksujemy. Pozostałe mleko gotujemy, dodajemy pod koniec 1 szklankę cukru, a następnie zawiesinę
mączno-żółtkową, stale mieszając. Gdy otrzymany budyń straci smak surowizny, zestawiamy
z ognia i pozostawiamy pod pokrywką do całkowitego ostudzenia.
Masło ucieramy do białości i dodajemy porcjami przestudzony budyń.
Pamiętajmy, aby wszystkie składniki masy miały mniej więcej jednakową temperaturę.
Pod koniec ucierania wlewamy małymi porcjami sok z cytryny, a następnie spirytus.
Całość mieszamy nie za długo, tylko do uzyskania jednolitej masy.
Masę dzielimy na dwie mniej więcej równe części. Do jednej dodajemy pokrojonego w drobną kostkę ananasa i rozprowadzamy równomiernie na powierzchni biszkoptu.
Formę z ciastem wkładamy do lodówki.
Masa może być rzadka, ale nie obawiajmy się, bo po schłodzeniu w lodówce znacznie gęstnieje.
Do drugiej części wsiewamy kakao i miksujemy lub mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy żurawinę lub rodzynki, delikatnie mieszamy i wykładamy na jasna masę.
Formę z ciastem ponownie umieszczamy w lodówce.
Wykonanie polewy czekoladowej:
Do rondelka wsypujemy cukier puder, kakao, zalewamy mlekiem i mieszamy.
Podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania się mieszaniny, stale mieszając.
Dajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia masła. Wyłączamy ogrzewanie, wrzucamy
kostki czekolady i stale mieszamy do jej rozpuszczenia.
Przestudzoną polewę rozprowadzamy równomiernie na powierzchni ciasta, najlepiej
dekoratorem do ciast lub rękawem cukierniczym i ponownie umieszczamy w lodówce.
Przed podaniem ozdabiamy cieniutkimi wiórkami skórki cytrynowej i kandyzowaną żurawiną lub w inny sposób, wg. własnego pomysłu.
Na kakaowym biszkopcie położone są dwie warstwy masy żółtkowo - budyniowej jasna
i ciemna, obie z dodatkiem soku z cytryny i alkoholu.
W masie jasnej zanurzone są kawałki ananasa., natomiast masa ciemna, kakaowa zawiera
cząstki żurawiny. Masę kakaową można wzbogacić dodatkowo rozdrobnionymi orzechami
i kawałeczkami czekolady.
Jak najbardziej polecam na uroczystości rodzinne i różne imprezy.
Składniki biszkoptu kakaowego (na formę o wym. 23 x 32 cm):
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4/szklanki cukru drobnego kryształu
- 1 łyżka kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki masy żółtkowo - budyniowej:
- 6 żółtek
- 2½ szklanki mleka
- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 1½ szklanki cukru drobnego kryształu
- 400 g masła
- 100 ml soku cytrynowego (2 cytryny)
- 100 - 125 ml spirytusu 96%
- 2 -3 łyżki ciemnego kakao
- ok. 250 g ananasa świeżego (ew. z puszki)
- 100 g żurawiny kandyzowanej lub rodzynek
Składniki polewy czekoladowej:
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 -2 łyżki kakao
- 15 g masła
- 6 łyżek mleka
dodatkowo do ozdobienia:
- cieniutkie wiórki świeżej skórki cytrynowej
- cząsteczki kandyzowanej żurawiny
Wykonanie biszkoptu kakaowego:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno.
Pod koniec ubijania wsypujemy porcjami cukier.
Dodajemy po 1 żółtku, stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.
Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy delikatnie, najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki, bądź łopatki.
Ciasto wykładamy do prostokątnej formy i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180°C.
Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Lekko ścinamy wierzch ciasta (skórkę).
Wykonanie masy żółtkowo - budyniowej:
Żurawinę kroimy na mniejsze cząstki. Jeżeli dajemy rodzynki wówczas przepłukujemy
wrzątkiem i odstawiamy na sitku do osiąkniecia z wody.
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z ½ szklanki cukru. Odlewamy ok. ½ szklanki zimnego mleka, mieszamy w nim mąkę ziemniaczaną, wlewamy do utartych żółtek i dokładnie miksujemy. Pozostałe mleko gotujemy, dodajemy pod koniec 1 szklankę cukru, a następnie zawiesinę
mączno-żółtkową, stale mieszając. Gdy otrzymany budyń straci smak surowizny, zestawiamy
z ognia i pozostawiamy pod pokrywką do całkowitego ostudzenia.
Masło ucieramy do białości i dodajemy porcjami przestudzony budyń.
Pamiętajmy, aby wszystkie składniki masy miały mniej więcej jednakową temperaturę.
Pod koniec ucierania wlewamy małymi porcjami sok z cytryny, a następnie spirytus.
Całość mieszamy nie za długo, tylko do uzyskania jednolitej masy.
Masę dzielimy na dwie mniej więcej równe części. Do jednej dodajemy pokrojonego w drobną kostkę ananasa i rozprowadzamy równomiernie na powierzchni biszkoptu.
Formę z ciastem wkładamy do lodówki.
Masa może być rzadka, ale nie obawiajmy się, bo po schłodzeniu w lodówce znacznie gęstnieje.
Do drugiej części wsiewamy kakao i miksujemy lub mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy żurawinę lub rodzynki, delikatnie mieszamy i wykładamy na jasna masę.
Formę z ciastem ponownie umieszczamy w lodówce.
Wykonanie polewy czekoladowej:
Do rondelka wsypujemy cukier puder, kakao, zalewamy mlekiem i mieszamy.
Podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania się mieszaniny, stale mieszając.
Dajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia masła. Wyłączamy ogrzewanie, wrzucamy
kostki czekolady i stale mieszamy do jej rozpuszczenia.
Przestudzoną polewę rozprowadzamy równomiernie na powierzchni ciasta, najlepiej
dekoratorem do ciast lub rękawem cukierniczym i ponownie umieszczamy w lodówce.
Przed podaniem ozdabiamy cieniutkimi wiórkami skórki cytrynowej i kandyzowaną żurawiną lub w inny sposób, wg. własnego pomysłu.
Piękne!
OdpowiedzUsuńTrochę przy nim pracy, ale chyba warto, bo będzie na pewno ozdoba każdego stołu...
x