wtorek, 18 września 2018

CIASTO AMBASADOR

Ciasto ambasador jest przepyszne i jest to jedno z moich ulubionych ciast.
Na kakaowym biszkopcie położone są dwie warstwy masy żółtkowo - budyniowej jasna
i ciemna, obie z dodatkiem soku z cytryny i alkoholu.
W masie jasnej zanurzone są kawałki ananasa., natomiast masa ciemna, kakaowa zawiera
cząstki żurawiny.  Masę kakaową można wzbogacić dodatkowo rozdrobnionymi orzechami
i kawałeczkami czekolady.
Jak najbardziej polecam na uroczystości rodzinne i różne imprezy.

przepyszne ciasto na biszkopcie z podwójną masą żółtkowo-budyniową z dodatkiem ananasów, żurawiny i alkoholu, doskonałe na imprezy i przyjęcia domowe


Składniki biszkoptu kakaowego (na formę o wym. 23 x 32 cm):

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4/szklanki cukru drobnego kryształu
  • 1 łyżka kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki masy żółtkowo - budyniowej:

  • 6 żółtek
  • 2½ szklanki mleka
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1½ szklanki cukru drobnego kryształu
  • 400 g masła
  • 100 ml soku cytrynowego (2 cytryny)
  • 100 - 125 ml spirytusu 96%
  • 2 -3 łyżki ciemnego kakao
  • ok. 250 g ananasa świeżego (ew. z puszki)
  • 100 g żurawiny kandyzowanej lub rodzynek


Składniki polewy czekoladowej:

  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 -2 łyżki kakao
  • 15 g masła
  • 6 łyżek mleka


dodatkowo do ozdobienia:

  • cieniutkie wiórki świeżej skórki cytrynowej
  • cząsteczki kandyzowanej żurawiny 


Wykonanie biszkoptu kakaowego:

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno.
Pod koniec ubijania wsypujemy  porcjami  cukier.
Dodajemy po 1 żółtku, stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.
Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy delikatnie, najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki, bądź łopatki.
Ciasto wykładamy do prostokątnej formy i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180°C.
Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Lekko ścinamy wierzch ciasta (skórkę).


Wykonanie masy żółtkowo - budyniowej:
Żurawinę kroimy na mniejsze cząstki. Jeżeli dajemy rodzynki wówczas przepłukujemy
wrzątkiem i odstawiamy na sitku do osiąkniecia z wody.
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z ½ szklanki cukru. Odlewamy ok. ½ szklanki zimnego mleka, mieszamy w nim mąkę ziemniaczaną, wlewamy do utartych żółtek i dokładnie miksujemy. Pozostałe mleko gotujemy, dodajemy pod koniec 1 szklankę cukru, a następnie zawiesinę
mączno-żółtkową, stale mieszając. Gdy otrzymany budyń straci smak surowizny, zestawiamy
z ognia i pozostawiamy pod pokrywką do całkowitego ostudzenia.

Masło ucieramy do białości i dodajemy porcjami przestudzony budyń.
Pamiętajmy, aby wszystkie składniki masy miały mniej więcej jednakową temperaturę.
Pod koniec ucierania wlewamy małymi porcjami sok z cytryny, a następnie spirytus.
Całość mieszamy nie za długo, tylko do uzyskania jednolitej masy.

Masę dzielimy na dwie mniej więcej równe części. Do jednej dodajemy pokrojonego w drobną kostkę ananasa i rozprowadzamy równomiernie na powierzchni biszkoptu.
Formę z ciastem wkładamy do lodówki.
Masa może być rzadka, ale nie obawiajmy się, bo po schłodzeniu w lodówce znacznie gęstnieje.

Do drugiej części wsiewamy kakao i miksujemy lub mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy żurawinę lub rodzynki, delikatnie mieszamy i wykładamy na jasna masę.
Formę z ciastem ponownie umieszczamy w lodówce.


Wykonanie polewy czekoladowej:

Do rondelka wsypujemy cukier puder, kakao, zalewamy mlekiem i mieszamy.
Podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania się mieszaniny, stale mieszając.
Dajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia masła. Wyłączamy ogrzewanie, wrzucamy
kostki czekolady i stale mieszamy do jej rozpuszczenia.

Przestudzoną polewę rozprowadzamy równomiernie na powierzchni ciasta, najlepiej
dekoratorem do ciast lub rękawem cukierniczym i ponownie umieszczamy w lodówce.

Przed podaniem ozdabiamy cieniutkimi wiórkami skórki cytrynowej i kandyzowaną żurawiną lub w inny sposób, wg. własnego pomysłu.

przepyszne ciasto na biszkopcie z podwójną masą żółtkowo-budyniową z dodatkiem ananasów, żurawiny i alkoholu, doskonałe na imprezy i przyjęcia domowe

przepyszne ciasto na biszkopcie z podwójną masą żółtkowo-budyniową z dodatkiem ananasów, żurawiny i alkoholu, doskonałe na imprezy i przyjęcia domowe

przepyszne ciasto na biszkopcie z podwójną masą żółtkowo-budyniową z dodatkiem ananasów, żurawiny i alkoholu, doskonałe na imprezy i przyjęcia domowe


1 komentarz:

  1. Piękne!
    Trochę przy nim pracy, ale chyba warto, bo będzie na pewno ozdoba każdego stołu...
    x

    OdpowiedzUsuń