sobota, 22 września 2018

PUREE (PRZECIER) Z DYNI do słoików

Gdy nie mamy warunków do przechowywania świeżej dyni, warto wówczas pomyśleć
o zrobieniu jej do słoików na zimę. Przecier (puree) z dyni  to wspaniały dodatek do zup, zapiekanek,ciast, ciasteczek, do zagęszczania sosów i wielu innych potraw.

przecier(puree) z dyni na zimę do słoików, smaczny, zdrowy, świetny do zup, zapiekanek i gulaszy


Składniki:

  • dowolna ilość dojrzałej dyni ( u mnie odmiana bambino)


Wykonanie:

Dynię myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Usuwamy gniazda nasienne.
Pestek nie wyrzucamy, bo są też bardzo wartościowe. Oczyszczamy je, płuczemy i dokładnie suszymy.
Jeżeli dynia jest duża kroimy na ćwiartki lub więcej kawałków.
Układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia skórką do góry i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Pieczemy ok. 60 minut.

Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
Wydrążamy miąższ, miksujemy, ewentualnie przecieramy przez sitko.
Przekładamy do wyparzonych niedużych słoików, zamykamy i dwukrotnie pasteryzujemy. Pierwszego dnia pasteryzujemy w kąpieli wodnej w temp. 80 - 90 °C przez 60 minut, po czym wyjmujemy z garnka i trzymamy pod kocykiem ok. 1 dobę.
Następnego dnia powtarzamy tę czynność, pasteryzując krócej, bo 40 minut.
Ponownie dajemy słoiki pod kocyk. Po całkowitym ostudzeniu przenosimy w chłodne miejsce.
Taka dwukrotna pasteryzacja jest konieczna ze względu na zawarte w dyni białko.

przecier(puree) z dyni na zimę do słoików, smaczny, zdrowy, świetny do zup, zapiekanek i gulaszy

przecier(puree) z dyni na zimę do słoików, smaczny, zdrowy, świetny do zup, zapiekanek i gulaszy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz