Gdy nie mamy warunków do przechowywania świeżej dyni, warto wówczas pomyśleć
o zrobieniu jej do słoików na zimę. Przecier (puree) z dyni to wspaniały dodatek do zup, zapiekanek,ciast, ciasteczek, do zagęszczania sosów i wielu innych potraw.
Składniki:
Wykonanie:
Dynię myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Usuwamy gniazda nasienne.
Pestek nie wyrzucamy, bo są też bardzo wartościowe. Oczyszczamy je, płuczemy i dokładnie suszymy.
Jeżeli dynia jest duża kroimy na ćwiartki lub więcej kawałków.
Układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia skórką do góry i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Pieczemy ok. 60 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
Wydrążamy miąższ, miksujemy, ewentualnie przecieramy przez sitko.
Przekładamy do wyparzonych niedużych słoików, zamykamy i dwukrotnie pasteryzujemy. Pierwszego dnia pasteryzujemy w kąpieli wodnej w temp. 80 - 90 °C przez 60 minut, po czym wyjmujemy z garnka i trzymamy pod kocykiem ok. 1 dobę.
Następnego dnia powtarzamy tę czynność, pasteryzując krócej, bo 40 minut.
Ponownie dajemy słoiki pod kocyk. Po całkowitym ostudzeniu przenosimy w chłodne miejsce.
Taka dwukrotna pasteryzacja jest konieczna ze względu na zawarte w dyni białko.
o zrobieniu jej do słoików na zimę. Przecier (puree) z dyni to wspaniały dodatek do zup, zapiekanek,ciast, ciasteczek, do zagęszczania sosów i wielu innych potraw.
Składniki:
- dowolna ilość dojrzałej dyni ( u mnie odmiana bambino)
Wykonanie:
Dynię myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Usuwamy gniazda nasienne.
Pestek nie wyrzucamy, bo są też bardzo wartościowe. Oczyszczamy je, płuczemy i dokładnie suszymy.
Jeżeli dynia jest duża kroimy na ćwiartki lub więcej kawałków.
Układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia skórką do góry i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Pieczemy ok. 60 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
Wydrążamy miąższ, miksujemy, ewentualnie przecieramy przez sitko.
Przekładamy do wyparzonych niedużych słoików, zamykamy i dwukrotnie pasteryzujemy. Pierwszego dnia pasteryzujemy w kąpieli wodnej w temp. 80 - 90 °C przez 60 minut, po czym wyjmujemy z garnka i trzymamy pod kocykiem ok. 1 dobę.
Następnego dnia powtarzamy tę czynność, pasteryzując krócej, bo 40 minut.
Ponownie dajemy słoiki pod kocyk. Po całkowitym ostudzeniu przenosimy w chłodne miejsce.
Taka dwukrotna pasteryzacja jest konieczna ze względu na zawarte w dyni białko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz