Placki ziemniaczane po węgiersku, to smaczne danie obiadowe.
Dodatek gulaszu, czyli sosu z udźca wołowego z dodatkiem papryki, cebuli i czosnku
sprawia, że ta ziemniaczana potrawa staje się nie tylko bardzo apetyczna, ale i sycąca.
Składniki na placki ziemniaczane:
Składniki gulaszu:
ok. 0,75 kg wołowiny (udziec)
1 duża papryka czerwona (ok.300 g)
ok. 150 g cebuli
3 łyżki oleju
2- 3 łyżki mąki pszennej
1 duży ząbek czosnku
1½ szklanki bulionu wołowego ( najlepiej własnej roboty)
sól, pieprz do smaku
Wykonanie gulaszu:
Mięso myjemy, kroimy w kostkę, dajemy do rondla i zrumieniamy na 2 łyżkach oleju.
Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki, smażymy do zeszklenia na pozostałym oleju
i dodajemy do mięsa. Oprószamy mąką, smażymy do chwili jej zeszklenia się.
Zalewamy bulionem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz do smaku. Dusimy ok. 90 minut ( ja dusiłam w szybkowarze ok. 35 minut).
Oczyszczoną i umytą paprykę kroimy w kostkę.
Dodajemy do gulaszu i dusimy jeszcze ok. 15 minut (w szybkowarze ok. 5 minut).
Wykonanie placków ziemniaczanych:
Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o małych oczkach.
Dodajemy 1 -2 łyżeczki soku z cytryny, co zapobiega ściemnianiu masy ziemniaczanej.
Następnie dodajemy jajko, mąkę, przyprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
Na rozgrzanym oleju rozprowadzamy cienką warstwę masy ziemniaczanej na całej powierzchni patelni i smażymy z obu stron na rumiano.
Na połowę każdego placka nakładamy porcję gulaszu i przykrywamy drugą połową.
Podajemy z ulubioną surówką.
Dodatek gulaszu, czyli sosu z udźca wołowego z dodatkiem papryki, cebuli i czosnku
sprawia, że ta ziemniaczana potrawa staje się nie tylko bardzo apetyczna, ale i sycąca.
Składniki na placki ziemniaczane:
- 0,8 kg ziemniaków (np. lordy)
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki pszennej (w zależności od soczystości ziemniaków)
- 1 cebula (120 g)
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Składniki gulaszu:
ok. 0,75 kg wołowiny (udziec)
1 duża papryka czerwona (ok.300 g)
ok. 150 g cebuli
3 łyżki oleju
2- 3 łyżki mąki pszennej
1 duży ząbek czosnku
1½ szklanki bulionu wołowego ( najlepiej własnej roboty)
sól, pieprz do smaku
Wykonanie gulaszu:
Mięso myjemy, kroimy w kostkę, dajemy do rondla i zrumieniamy na 2 łyżkach oleju.
Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki, smażymy do zeszklenia na pozostałym oleju
i dodajemy do mięsa. Oprószamy mąką, smażymy do chwili jej zeszklenia się.
Zalewamy bulionem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz do smaku. Dusimy ok. 90 minut ( ja dusiłam w szybkowarze ok. 35 minut).
Oczyszczoną i umytą paprykę kroimy w kostkę.
Dodajemy do gulaszu i dusimy jeszcze ok. 15 minut (w szybkowarze ok. 5 minut).
Wykonanie placków ziemniaczanych:
Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o małych oczkach.
Dodajemy 1 -2 łyżeczki soku z cytryny, co zapobiega ściemnianiu masy ziemniaczanej.
Następnie dodajemy jajko, mąkę, przyprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
Na rozgrzanym oleju rozprowadzamy cienką warstwę masy ziemniaczanej na całej powierzchni patelni i smażymy z obu stron na rumiano.
Na połowę każdego placka nakładamy porcję gulaszu i przykrywamy drugą połową.
Podajemy z ulubioną surówką.
uwielbiam placki ziemniaczane w każdym wydaniu, a to musi być coś ekstra :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMąż był wniebowzięty bo takie dobre =)
OdpowiedzUsuń