czwartek, 6 września 2018

SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY tradycyjna

Prosta, szybka w wykonaniu, bardzo popularna od dawien dawna surówka.
Jest zdrowa, pod warunkiem, że użyjemy do jej sporządzenia kiszonej kapusty
ze znanego nam źródła, a najlepiej, jak ukisimy sobie sami.
Nie tak dawno przedstawiłam Wam przepis jak ukisić kapustę w małej ilości.
Odsyłam do postu, oto link:
https://w-kuchennym-oknie.blogspot.com/2018/08/kapusta-kiszona-do-soikow.html
Istnieje multum przepisów na surówki na bazie kapusty kiszonej.
Moim bliskim najlepiej smakuje taka najprostsza z najprostszych.


smaczna, prosta i szybka do zrobienia tradycyjna surówka z kapusty kiszonej


Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 mała cebula (40 - 50 g)
  • 2 średnie marchewki (ok. 150 g)
  • 2 łyżki cukru
  • 3 - 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz czarny mielony, cukier do smaku 


Wykonanie:

Kapustę lekko odciskamy z soku.
Jeżeli jest mocno kwaśna płuczemy jednokrotnie w zimnej wodzie) i siekamy.
Dodajemy drobniutko posiekaną cebulę, marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach
i 2 łyżki cukru. Całość dokładnie mieszamy.
Dajemy do smaku sól, pieprz i ewentualnie cukier. Ponownie dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na ok. 5 minut.
Polewamy olejem, mieszamy i odstawiamy do "przegryzienia się" składników.

smaczna, prosta i szybka do zrobienia tradycyjna surówka z kapusty kiszonej


smaczna, prosta i szybka do zrobienia tradycyjna surówka z kapusty kiszonej

1 komentarz: