Biszkoptowy torcik z musem śliwkowym to świetna, słodka propozycja do popołudniowej
kawy lub herbaty. Ciasto jest proste, dość szybkie w wykonaniu i nie wymaga pieczenia.
Mus śliwkowy wzbogacony jest dodatkiem czerwonego wina, świeżego korzenia imbiru
i gwiazdeczki anyżu i dzięki temu nabiera subtelnego, niepowtarzalnego smaku.
Przepis pochodzi z czasopisma"Ciasta i desery ze śliwkami" nr 3/2011.
Trochę zmodyfikowałam, dostosowując do własnych upodobań.
Składniki spodu i brzegów (na tortownicę o średnicy 24 cm):
Składniki musu śliwkowego:
Składniki warstwy z bitą śmietaną:
Wykonanie:
Część biszkoptów (24-28 sztuk, tak aby wystarczyło na obłożenie obręczy tortownicy),
przycinamy na jednym końcu i odkładamy.
Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do ok. 180 g pokruszonych biszkoptów
i dokładnie zagniatamy.
Tortownicę smarujemy masłem i wyścielamy papierem do pieczenia.
Wykładamy przygotowaną masę biszkoptową, równomiernie rozprowadzamy
i przyciskamy do dna tortownicy. Wstawiamy do lodówki na czas wykonania musu śliwkowego.
Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Dajemy do rondla śliwki, imbir, gwiazdkę anyżu, cukier i aromatyczną skórkę z umytej
i sparzonej wrzątkiem cytryny.
Dodajemy wino i dusimy całość na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Wyjmujemy gwiazdkę anyżu, skórkę cytrynową i miksujemy.
Przycięte na jednym końcu biszkopty układamy jeden przy drugim wzdłuż obręczy tortownicy.
Aby biszkopty łatwiej przylegały do formy, delikatnie smarujemy bitą śmietaną zastygłą masę biszkoptową na krawędzi dna, czyli te miejsca, na których układamy biszkopty.
Ubijamy na sztywno dobrze schłodzoną śmietanę i dodajemy małymi porcjami zmiksowane śliwki, delikatnie mieszając najlepiej ręcznie, łyżką.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody odstawiamy do napęcznienia,
po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku.
Ewentualnie podgrzewamy (nie gotujemy!), gdyby nie chciała rozpuścić się.
Jeszcze ciepłą wlewamy do musu śliwkowego, dokładnie mieszając.
Jeżeli mus jest rzadki wkładamy do lodówki do lekkiego zagęszczenia, ale na tyle,
aby można było go swobodnie wyłożyć do tortownicy z biszkoptami.
Wygładzamy szpatułką powierzchnię i wstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Przed podaniem ubijamy na sztywno dobrze schłodzoną śmietanę, dodajemy oba cukry
i rozpuszczoną, jeszcze ciepłą żelatynę (rozpuszczamy ją w ten sam sposób jak do musu).
Całość dokładnie mieszamy i napełniamy nią rękaw cukierniczy o końcówce w kształcie gwiazdki.
Na powierzchni ciasta wykonujemy ozdobne rozetki z bitej śmietany i zeskrobujemy
nożykiem wiórki czekolady i posypujemy wierzch torcika.
Do momentu podania przechowujemy w lodówce.
kawy lub herbaty. Ciasto jest proste, dość szybkie w wykonaniu i nie wymaga pieczenia.
Mus śliwkowy wzbogacony jest dodatkiem czerwonego wina, świeżego korzenia imbiru
i gwiazdeczki anyżu i dzięki temu nabiera subtelnego, niepowtarzalnego smaku.
Przepis pochodzi z czasopisma"Ciasta i desery ze śliwkami" nr 3/2011.
Trochę zmodyfikowałam, dostosowując do własnych upodobań.
Składniki spodu i brzegów (na tortownicę o średnicy 24 cm):
- 400 g podłużnych biszkoptów
- 150 g masła
Składniki musu śliwkowego:
- 750 g śliwek węgierek
- 50 g świeżego korzenia imbiru
- 1 gwiazdka anyżu
- 125 g cukru
- skórka z 1 aromatycznej cytryny
- 250 ml czerwonego wina półsłodkiego
- 4½ łyżeczki żelatyny
- 400 ml śmietany kremówki 36% do tortów i deserów
Składniki warstwy z bitą śmietaną:
- 400 ml śmietany 36% do tortów i deserów
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka cukru pudru
- 1-2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 40 g czekolady mlecznej
Wykonanie:
Część biszkoptów (24-28 sztuk, tak aby wystarczyło na obłożenie obręczy tortownicy),
przycinamy na jednym końcu i odkładamy.
Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do ok. 180 g pokruszonych biszkoptów
i dokładnie zagniatamy.
Tortownicę smarujemy masłem i wyścielamy papierem do pieczenia.
Wykładamy przygotowaną masę biszkoptową, równomiernie rozprowadzamy
i przyciskamy do dna tortownicy. Wstawiamy do lodówki na czas wykonania musu śliwkowego.
Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Dajemy do rondla śliwki, imbir, gwiazdkę anyżu, cukier i aromatyczną skórkę z umytej
i sparzonej wrzątkiem cytryny.
Dodajemy wino i dusimy całość na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Wyjmujemy gwiazdkę anyżu, skórkę cytrynową i miksujemy.
Przycięte na jednym końcu biszkopty układamy jeden przy drugim wzdłuż obręczy tortownicy.
Aby biszkopty łatwiej przylegały do formy, delikatnie smarujemy bitą śmietaną zastygłą masę biszkoptową na krawędzi dna, czyli te miejsca, na których układamy biszkopty.
Ubijamy na sztywno dobrze schłodzoną śmietanę i dodajemy małymi porcjami zmiksowane śliwki, delikatnie mieszając najlepiej ręcznie, łyżką.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody odstawiamy do napęcznienia,
po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku.
Ewentualnie podgrzewamy (nie gotujemy!), gdyby nie chciała rozpuścić się.
Jeszcze ciepłą wlewamy do musu śliwkowego, dokładnie mieszając.
Jeżeli mus jest rzadki wkładamy do lodówki do lekkiego zagęszczenia, ale na tyle,
aby można było go swobodnie wyłożyć do tortownicy z biszkoptami.
Wygładzamy szpatułką powierzchnię i wstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Przed podaniem ubijamy na sztywno dobrze schłodzoną śmietanę, dodajemy oba cukry
i rozpuszczoną, jeszcze ciepłą żelatynę (rozpuszczamy ją w ten sam sposób jak do musu).
Całość dokładnie mieszamy i napełniamy nią rękaw cukierniczy o końcówce w kształcie gwiazdki.
Na powierzchni ciasta wykonujemy ozdobne rozetki z bitej śmietany i zeskrobujemy
nożykiem wiórki czekolady i posypujemy wierzch torcika.
Do momentu podania przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz