Sernik harataniec to przekładane ciasto serowe złożone z kilku warstw.
Na jasnym tartym cieście położone są drobno pokrojone brzoskwinie, a na nich warstwa tartego ciasta kakaowego.
Kolejną warstwą jest masa serowa, a na niej ponownie warstwa drobno pokrojonych brzoskwiń.
Brzoskwinie pokryte są pianką kisielową. Wierzch ciasta to tarte ciasto jasne.
Ciasto harataniec jest łatwe do przygotowania, zawsze się udaje i jest bardzo smaczne.
Przepis pochodzi z ulubionej przeze mnie Babeczki nr 5/2003. Nieznacznie zmodyfikowałam.
Szkoda ogromna, że ten niepokaźny miesięcznik nie jest już wydawany, bo to skarbnica świetnych, zawsze udających się przepisów kulinarnych.
Składniki ciasta (na formę o wym. 23 x 32 cm):
Składniki masy serowej:
ponadto:
Wykonanie ciasta:
Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, ścieramy na tarce o drobnych oczkach dobrze schłodzone masło i delikatnie mieszamy składniki. Rozcieramy dłońmi lub siekamy nożem,
bądź specjalnym przyrządem, tak aby masło połączyło się z mąką. Dodajemy cukier,
proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Dodajemy żółtka, 2 łyżki śmietany i zarabiamy szybko ciasto. Jeżeli okaże się za suche
dodajemy jeszcze 1 łyżkę śmietany.
Ciasto dzielimy na trzy części - do jednej dodajemy kakao.
Wszystkie trzy części owijamy w folię spożywczą i dobrze schładzamy w lodówce.
Wykonanie masy serowej:
Ser mielemy w maszynce do mięsa 2 - 3 krotnie.
Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Ciągle ucierając dodajemy po jednym żółtku.
Stopniowo dajemy ser, a następnie mąkę ziemniaczaną i dobrze ucieramy.
Układanie warstw ciasta:
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia ścieramy na tarce o dużych oczkach jedną część
jasnego ciasta. Z drugiej części jasnego ciasta ścieramy jeszcze ok. ¼ ilości ciasta.
Na cieście rozkładamy połowę drobno pokrojonych i osączonych z syropu brzoskwiń.
Na brzoskwinie ścieramy na dużych oczkach ciasto kakaowe.
Na ciasto kakaowe wykładamy delikatnie masę serową, a następnie pozostałe brzoskwinie.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier, a następnie kisiel.
Otrzymaną sztywną piankę kisielową wykładamy równomiernie na brzoskwinie.
Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta jasnego.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C przez ok. 45 minut.
Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone, jeżeli tak, wyłączamy piekarnik.
Po 3 - 5 minutach uchylamy drzwiczki, a po ok. 10 minutach wyjmujemy z piekarnika
i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Na jasnym tartym cieście położone są drobno pokrojone brzoskwinie, a na nich warstwa tartego ciasta kakaowego.
Kolejną warstwą jest masa serowa, a na niej ponownie warstwa drobno pokrojonych brzoskwiń.
Brzoskwinie pokryte są pianką kisielową. Wierzch ciasta to tarte ciasto jasne.
Ciasto harataniec jest łatwe do przygotowania, zawsze się udaje i jest bardzo smaczne.
Przepis pochodzi z ulubionej przeze mnie Babeczki nr 5/2003. Nieznacznie zmodyfikowałam.
Szkoda ogromna, że ten niepokaźny miesięcznik nie jest już wydawany, bo to skarbnica świetnych, zawsze udających się przepisów kulinarnych.
Składniki ciasta (na formę o wym. 23 x 32 cm):
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru drobnego kryształu
- 2 żółtka
- 200 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 -3 łyżki gęstej i kwaśnej śmietany
- 2 łyżki kakao
Składniki masy serowej:
- 500 g sera półtłustego
- 4 żółtka
- ¾ szklanki cukru pudru
- 100 g masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 16 g cukru wanilinowego lub własnej roboty z naturalną wanilią
ponadto:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru drobnego kryształu
- 1 kisiel brzoskwiniowy (bez cukru na 1/2 l wody)
- drobno pokrojone i osączone z syropu brzoskwinie (z 1 puszki 850 g)
Wykonanie ciasta:
Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, ścieramy na tarce o drobnych oczkach dobrze schłodzone masło i delikatnie mieszamy składniki. Rozcieramy dłońmi lub siekamy nożem,
bądź specjalnym przyrządem, tak aby masło połączyło się z mąką. Dodajemy cukier,
proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Dodajemy żółtka, 2 łyżki śmietany i zarabiamy szybko ciasto. Jeżeli okaże się za suche
dodajemy jeszcze 1 łyżkę śmietany.
Ciasto dzielimy na trzy części - do jednej dodajemy kakao.
Wszystkie trzy części owijamy w folię spożywczą i dobrze schładzamy w lodówce.
Wykonanie masy serowej:
Ser mielemy w maszynce do mięsa 2 - 3 krotnie.
Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Ciągle ucierając dodajemy po jednym żółtku.
Stopniowo dajemy ser, a następnie mąkę ziemniaczaną i dobrze ucieramy.
Układanie warstw ciasta:
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia ścieramy na tarce o dużych oczkach jedną część
jasnego ciasta. Z drugiej części jasnego ciasta ścieramy jeszcze ok. ¼ ilości ciasta.
Na cieście rozkładamy połowę drobno pokrojonych i osączonych z syropu brzoskwiń.
Na brzoskwinie ścieramy na dużych oczkach ciasto kakaowe.
Na ciasto kakaowe wykładamy delikatnie masę serową, a następnie pozostałe brzoskwinie.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier, a następnie kisiel.
Otrzymaną sztywną piankę kisielową wykładamy równomiernie na brzoskwinie.
Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta jasnego.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C przez ok. 45 minut.
Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone, jeżeli tak, wyłączamy piekarnik.
Po 3 - 5 minutach uchylamy drzwiczki, a po ok. 10 minutach wyjmujemy z piekarnika
i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
smakowićie się prezentuje
OdpowiedzUsuńSuper ciasto! Taki przekładaniec w wersji pieczonej- dzięki temu szybszy, no i świetnie pod względem smaków :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie spróbuję, wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńJakie fajne ciacho. Idealne na jesienne słoty.
OdpowiedzUsuńRobilam harataniec jest bardzo smaczny.polecam serdecznie.
OdpowiedzUsuńA kisiel dajemy w proszku czy rozrabiamy go z woda
OdpowiedzUsuńdajemy w proszku
OdpowiedzUsuńHello, yes this post is genuinely nice and I have learned lot of things from it about blogging.
OdpowiedzUsuńthanks.