środa, 19 września 2018

CEBULARZE Z BOCZKIEM I ŻÓŁTYM SEREM

Cebularze to pyszne drożdżowe bułki o chrupiącej, złocistej skórce i wspaniałym aromacie.
Oryginalne lubelskie cebularze w swoim nadzieniu zawierają cebulę i mak.
Cebularze, które widzicie na zdjęciach są nieco inne, ale równie smaczne jak oryginalne.
Nie ma na nich maku, ale jest pokrojony w drobną kosteczkę wędzony boczek i tarty ser gouda.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Przepis pochodzi z książki Teresy Miazgowskiej "Pizze, chleby, foccacie".


wspaniale w smaku i aromacie, przepyszne drożdżowe bułki z nadzieniem z cebuli, wędzonego boczku i tartej goudy


Składniki ciasta:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki mleka
  • ½ łyżeczki majeranku
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 1½ łyżeczki soli


Składniki nadzienia:

  • 300 g cebuli
  • 2,5 łyżki oleju
  • 250 g boczku wędzonego boczku
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki śmietany
  • ½ łyżeczki zmielonej papryki lub kminku
  • sól, pieprz czarny mielony do smaku

dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane w 2 łyżkach mleka
  • 1 łyżeczka ziaren kminku
  • 2 łyżki tartego sera gouda



Wykonanie ciasta:

Drożdże rozcieramy z cukrem, rozprowadzamy połową ilości letniego mleka, wsypujemy
jedną łyżeczkę mąki i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.
Następnie do wgłębienia w mące wlewamy rozczyn, dajemy stopione ostudzone masło,
jajko, pozostałe mleko, pokruszone w palcach zioła oraz sól.
Ciasto dokładnie wyrabiamy i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia pod ściereczką.
Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie krótko wyrabiamy.
Dzielimy na 16 równych porcji, formujemy kulki, lekko spłaszczając je dłonią.
Układamy w odstępach na natłuszczonej blasze.
Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.


Wykonanie nadzienia:

Obrane cebule kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju do zeszklenia.
Dodajemy pokrojony w kostkę boczek, lekko podsmażamy, podlewamy 3 łyżkami wody
i krótko podduszamy.
Gdy woda odparuje łączymy z 2 łyżkami śmietany i zagotowujemy stale mieszając.
Przyprawiamy mielonym kminkiem lub papryką, solą i pieprzem do smaku.


Wykonanie cebularzy:

Pośrodku każdego uformowanego z ciasta krążka robimy wgłębienie dnem szklanki.
Wypełniamy uduszoną cebulą z boczkiem.
Ciasto smarujemy rozmąconym w mleku jajkiem, posypujemy ziarnami kminku
i pieczemy ok.30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C.
Jeszcze gorące posypujemy tartym żółtym serem.

wspaniale w smaku i aromacie, przepyszne drożdżowe bułki z nadzieniem z cebuli, wędzonego boczku i tartej goudy

wspaniale w smaku i aromacie, przepyszne drożdżowe bułki z nadzieniem z cebuli, wędzonego boczku i tartej goudy

wspaniale w smaku i aromacie, przepyszne drożdżowe bułki z nadzieniem z cebuli, wędzonego boczku i tartej goudy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz