Często zniechęcamy się do wątróbki, bo po jej przyrządzeniu staje się twarda
jak "podeszwa".
Przedstawiam Wam przepis na wątróbkę miękką, soczystą i smaczną.
Aby tak było, musimy wiedzieć o podstawowej rzeczy.
Wątróbkę należy posolić dopiero po jej usmażeniu, gdy zrobimy to wcześniej,
wówczas będzie twarda.
Jest to łatwa, szybka w wykonaniu i dość tania propozycja obiadowa.
Świetnie smakuje podana z surówką z kiszonej kapusty, na którą przepis znajdziecie
klikając w poniższy link:
https://w-kuchennym-oknie.blogspot.com/2018/09/surowka-z-kiszonej-kapusty-tradycyjna.html
Składniki:
Wykonanie:
Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i smażymy na maśle na dużej patelni.
Gdy zeszkli się i zacznie delikatnie przyrumieniać, przekładamy do miseczki,
a na patelnię wlewamy olej i dajemy pokrojoną wątróbkę.
Smażymy bez pokrywki do miękkości, mieszając od czasu do czasu.
Gdy odparuje już znaczna część wody, a wątróbka utraci surowiznę,
dodajemy podsmażoną cebulę i jeszcze przez krótki czas smażymy,
pamiętając o mieszaniu.
Zestawiamy z ognia, gdy wytworzony podczas smażenia sos zagęści się.
Dodajemy do smaku sól i pieprz. Podajemy najlepiej zaraz po usmażeniu.
jak "podeszwa".
Przedstawiam Wam przepis na wątróbkę miękką, soczystą i smaczną.
Aby tak było, musimy wiedzieć o podstawowej rzeczy.
Wątróbkę należy posolić dopiero po jej usmażeniu, gdy zrobimy to wcześniej,
wówczas będzie twarda.
Jest to łatwa, szybka w wykonaniu i dość tania propozycja obiadowa.
Świetnie smakuje podana z surówką z kiszonej kapusty, na którą przepis znajdziecie
klikając w poniższy link:
https://w-kuchennym-oknie.blogspot.com/2018/09/surowka-z-kiszonej-kapusty-tradycyjna.html
Składniki:
- 1 kg wątróbki drobiowej
- ok. 300 g cebuli
- 2 łyżki masła
- 4 - 5 łyżek oleju
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i smażymy na maśle na dużej patelni.
Gdy zeszkli się i zacznie delikatnie przyrumieniać, przekładamy do miseczki,
a na patelnię wlewamy olej i dajemy pokrojoną wątróbkę.
Smażymy bez pokrywki do miękkości, mieszając od czasu do czasu.
Gdy odparuje już znaczna część wody, a wątróbka utraci surowiznę,
dodajemy podsmażoną cebulę i jeszcze przez krótki czas smażymy,
pamiętając o mieszaniu.
Zestawiamy z ognia, gdy wytworzony podczas smażenia sos zagęści się.
Dodajemy do smaku sól i pieprz. Podajemy najlepiej zaraz po usmażeniu.
nie ma to jak miękka i soczysta wątróbka :)
OdpowiedzUsuńmmm najlepsza rzecz na świecie <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam.Tylko co zrobic by podczas smazenia nie pryskal olej po calej kuchni?
OdpowiedzUsuńSmażyłam wątróbkę multum razy i nie zdarzyło mi się, aby olej pryskał ;)
Usuń