Jest to smaczne, sycące, szybkie i proste do wykonania danie obiadowe.
Jak najbardziej polecam wszystkim zabieganym i tym, którzy po powrocie z pracy
nie mają ochoty na jakieś wymagające potrawy.
Przepis pochodzi z broszurki "Dania za grosik" nr 1/2009.
Składniki ( na formę o wym. 23 x 32 cm):
Wykonanie:
Formę smarujemy masłem. Ziemniaki i kiełbasę i pomidory kroimy w niezbyt cienkie plasterki.
Cebulę kroimy w krążki lub piórka.
Na dnie formy układamy warstwę ziemniaków, na nich krążki cebuli, plasterki pomidorów
i lekko solimy. Następnie dajemy plasterki kiełbasy.
Jajka ubijamy z solą i pieprzem do smaku. Polewamy równomiernie zawartość formy.
Zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.
Po wyłączeniu piekarnika posypujemy startym serem. Wyjmujemy gdy ser się roztopi.
Zapiekankę podajemy na gorąco posypaną posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.
Jak najbardziej polecam wszystkim zabieganym i tym, którzy po powrocie z pracy
nie mają ochoty na jakieś wymagające potrawy.
Przepis pochodzi z broszurki "Dania za grosik" nr 1/2009.
Składniki ( na formę o wym. 23 x 32 cm):
- 4 duże ugotowane ziemniaki
- 200 g cienkiej kiełbasy
- 150 - 200 g cebuli
- ok. 500 g pomidorów
- 5 jaj
- sól, pieprz czarny mielony do smaku
- 100 g sera żółtego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- masło do natłuszczenia formy
Wykonanie:
Formę smarujemy masłem. Ziemniaki i kiełbasę i pomidory kroimy w niezbyt cienkie plasterki.
Cebulę kroimy w krążki lub piórka.
Na dnie formy układamy warstwę ziemniaków, na nich krążki cebuli, plasterki pomidorów
i lekko solimy. Następnie dajemy plasterki kiełbasy.
Jajka ubijamy z solą i pieprzem do smaku. Polewamy równomiernie zawartość formy.
Zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.
Po wyłączeniu piekarnika posypujemy startym serem. Wyjmujemy gdy ser się roztopi.
Zapiekankę podajemy na gorąco posypaną posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz