Przedstawiam Wam dzisiaj dość efektownie prezentujący się sposób podania smażonej
wątróbki drobiowej.
Kilka niedużych kawałeczków wątróbki położone są na podsmażonym na maśle krążku jabłka.
Całość polana jest aromatycznym sosem musztardowym.
Wątróbka jest miękka, a jak ją usmażyć, aby taka była, napisałam w jednym z wcześniejszych wpisów. Oto link:
https://w-kuchennym-oknie.blogspot.com/2018/09/miekka-watrobka-drobiowa-z-cebulka.html
Przepis pochodzi z miesięcznika "Dania za grosik" nr 7/2010.
Przepis zmodyfikowałam, zwłaszcza sos musztardowy.
Składniki:
ponadto na sos musztardowy:
Wykonanie:
Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i smażymy na maśle na dużej patelni.
Gdy zeszkli się i zacznie delikatnie przyrumieniać przekładamy do miseczki,
a na patelnię wlewamy olej i dajemy pokrojoną wątróbkę.
Smażymy bez pokrywki do miękkości, mieszając od czasu do czasu.
Gdy odparuje już znaczna część wody, a wątróbka utraci surowiznę, dodajemy
podsmażoną cebulę i dalej smażymy, pamiętając o mieszaniu.
Zestawiamy z ognia, gdy wytworzony podczas smażenia sos zagęści się.
Dodajemy do smaku sól i pieprz.
W tym samym czasie gdy wątróbka smaży się przygotowujemy jabłka i sos.
Jabłka myjemy, wydrążamy gniazda nasienne (nie obieramy), tniemy w grube krążki,
oprószamy mąką. Smażymy na maśle z obu stron do chwili lekkiego zmięknięcia
(ale nie za długo), odkładamy na półmisek i trzymamy w cieple.
W małym rondelku robimy zasmażkę z 1 łyżeczki masła i 1 łyżeczki mąki.
Wlewamy stopniowo bulion stale mieszając i gotujemy przez chwilkę.
Wlewamy śmietanę wymieszaną z musztardą, cząbrem, tymiankiem.
Stale mieszając doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką i chili w proszku do smaku.
Wątróbki układamy na krążkach jabłek, dekorujemy piórkami cebuli i polewamy sosem.
Podajemy z ziemniakami z wody i ulubioną surówką.
Dobrze smakuje z surówką z kiszonej kapusty lub ogórkiem kiszonym z papryczką chili.
wątróbki drobiowej.
Kilka niedużych kawałeczków wątróbki położone są na podsmażonym na maśle krążku jabłka.
Całość polana jest aromatycznym sosem musztardowym.
Wątróbka jest miękka, a jak ją usmażyć, aby taka była, napisałam w jednym z wcześniejszych wpisów. Oto link:
https://w-kuchennym-oknie.blogspot.com/2018/09/miekka-watrobka-drobiowa-z-cebulka.html
Przepis pochodzi z miesięcznika "Dania za grosik" nr 7/2010.
Przepis zmodyfikowałam, zwłaszcza sos musztardowy.
Składniki:
- 1 kg wątróbki drobiowej
- ok. 300 g cebuli
- 2 łyżki masła
- 4 - 5 łyżek oleju
- sól, pieprz czarny mielony do smaku
- 2-3 jabłka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła do smażenia jabłek
ponadto na sos musztardowy:
- ½ szklanki bulionu najlepiej własne roboty
- 4 łyżeczki musztardy
- 3 łyżki śmietany 30%
- ¼ łyżeczki tymianku
- ¼ łyżeczki cząbru
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka i chili w proszku do smaku
Wykonanie:
Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i smażymy na maśle na dużej patelni.
Gdy zeszkli się i zacznie delikatnie przyrumieniać przekładamy do miseczki,
a na patelnię wlewamy olej i dajemy pokrojoną wątróbkę.
Smażymy bez pokrywki do miękkości, mieszając od czasu do czasu.
Gdy odparuje już znaczna część wody, a wątróbka utraci surowiznę, dodajemy
podsmażoną cebulę i dalej smażymy, pamiętając o mieszaniu.
Zestawiamy z ognia, gdy wytworzony podczas smażenia sos zagęści się.
Dodajemy do smaku sól i pieprz.
W tym samym czasie gdy wątróbka smaży się przygotowujemy jabłka i sos.
Jabłka myjemy, wydrążamy gniazda nasienne (nie obieramy), tniemy w grube krążki,
oprószamy mąką. Smażymy na maśle z obu stron do chwili lekkiego zmięknięcia
(ale nie za długo), odkładamy na półmisek i trzymamy w cieple.
W małym rondelku robimy zasmażkę z 1 łyżeczki masła i 1 łyżeczki mąki.
Wlewamy stopniowo bulion stale mieszając i gotujemy przez chwilkę.
Wlewamy śmietanę wymieszaną z musztardą, cząbrem, tymiankiem.
Stale mieszając doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką i chili w proszku do smaku.
Wątróbki układamy na krążkach jabłek, dekorujemy piórkami cebuli i polewamy sosem.
Podajemy z ziemniakami z wody i ulubioną surówką.
Dobrze smakuje z surówką z kiszonej kapusty lub ogórkiem kiszonym z papryczką chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz