Jest to łatwa i szybka do zrobienia surówka porowa do drugiego dania obiadowego.
Zawiera tylko kilka składników: pora, ananasa i suszoną żurawinę i to wystarczy,
bo taka jest najsmaczniejsza. Do surówki dodajemy trochę majonezu.
Jeżeli majonezu nie akceptujemy, możemy zastąpić ten dodatek oliwą.
Surówka jest w zasadzie uniwersalna.
Pasuje do wielu dań obiadowych, zarówno do potraw z mięsa drobiowego,
jak i wieprzowego, czy wołowego.
Składniki:
Zawiera tylko kilka składników: pora, ananasa i suszoną żurawinę i to wystarczy,
bo taka jest najsmaczniejsza. Do surówki dodajemy trochę majonezu.
Jeżeli majonezu nie akceptujemy, możemy zastąpić ten dodatek oliwą.
Surówka jest w zasadzie uniwersalna.
Pasuje do wielu dań obiadowych, zarówno do potraw z mięsa drobiowego,
jak i wieprzowego, czy wołowego.
Składniki:
- 350 g pora
- 5-6 plastrów ananasa z puszki
- 20-30 g żurawiny kandyzowanej
- ¼ szklanki zalewy z ananasów
- sól do smaku
- 2 łyżki majonezu (ewentualnie oliwa lub olej słonecznikowy)
Wykonanie:
Pora oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Kroimy w cienkie talarki.
Sparzamy na durszlaku wrzątkiem dwukrotnie (2 x 1,5 litra).
Przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy do osiąknięcia.
Plastry ananasa kroimy w drobną kostkę, żurawinę w drobne cząstki.
Tak przygotowane składniki delikatnie mieszamy, dodajemy trochę zalewy z ananasa
i sól do smaku.
Dodajemy majonez (ewentualnie oliwę lub olej słonecznikowy) i ponownie mieszamy.
i sól do smaku.
Dodajemy majonez (ewentualnie oliwę lub olej słonecznikowy) i ponownie mieszamy.
Surówkę umieszczamy w lodówce, aby "przegryzła się".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz