czwartek, 13 września 2018

SURÓWKA Z PORA Z ANANASEM I ŻURAWINĄ

Jest to łatwa i szybka do zrobienia surówka porowa do drugiego dania obiadowego.
Zawiera tylko kilka składników: pora, ananasa i suszoną żurawinę i to wystarczy,
bo taka jest najsmaczniejsza. Do surówki dodajemy  trochę majonezu.
Jeżeli  majonezu nie akceptujemy, możemy zastąpić ten dodatek oliwą.
Surówka jest w zasadzie uniwersalna.
Pasuje do wielu dań obiadowych, zarówno do potraw z mięsa drobiowego,
jak i wieprzowego, czy wołowego.


smaczna, prosta, szybka do wykonania, na każdą porę roku, surówka obiadowa


Składniki:

  • 350 g pora
  • 5-6 plastrów ananasa z puszki
  • 20-30 g żurawiny kandyzowanej
  • ¼ szklanki zalewy z ananasów
  • sól do smaku
  • 2 łyżki majonezu (ewentualnie oliwa lub olej słonecznikowy)


Wykonanie:
Pora oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Kroimy w cienkie talarki. 
Sparzamy na durszlaku wrzątkiem dwukrotnie (2 x 1,5 litra). 
Przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy do osiąknięcia.
Plastry ananasa kroimy w drobną kostkę, żurawinę w drobne cząstki.
Tak przygotowane składniki delikatnie mieszamy, dodajemy trochę zalewy z ananasa
i sól do smaku.
Dodajemy majonez (ewentualnie oliwę lub olej słonecznikowy) i ponownie mieszamy.
Surówkę umieszczamy w lodówce, aby "przegryzła się".

smaczna, prosta, szybka do wykonania, na każdą porę roku, surówka obiadowa

smaczna, prosta, szybka do wykonania, na każdą porę roku, surówka obiadowa

smaczna, prosta, szybka do wykonania, na każdą porę roku, surówka obiadowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz