środa, 5 września 2018

TALARKI JABŁKOWE W CIEŚCIE BISZKOPTOWYM z patelni

Talarki jabłkowe w cieście biszkoptowym to kolejna wersja placuszków z dodatkiem jabłek.
Tym razem w cieście biszkoptowym zatopione są krążki jabłek.
Te biszkoptowe placuszki są łatwe, szybkie do zrobienia i przede wszystkim są przepyszne!

krążki jabłek w cieście biszkoptowym, przepyszne placuszki biszkoptowe z jabłkami


Składniki: (na ok. 16 sztuk)

  • 6 jajek (L)
  • 18 dag mąki pszennej
  • 3 jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z naturalną wanilią
  • ½ łyżeczki soli
  • cukier puder do posypania


Wykonanie:

Jabłka obieramy, kroimy w talarki o grubości ok. 7 mm. Usuwamy gniazda nasienne.
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodajemy oba cukry i sól. Dajemy po 1 żółtku i dalej ubijamy.
Odstawiamy mikser i wsiewamy mąkę mieszając łyżką.
Natychmiast na rozgrzany olej kładziemy małymi porcjami ciasto (patrz ostatnie zdjęcie)
Gdy trochę podrośnie kładziemy talarki jabłek, a na nie niewielkie porcje ciasta.
Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Najsmaczniejsze są zaraz po usmażeniu.

krążki jabłek w cieście biszkoptowym, przepyszne placuszki biszkoptowe z jabłkami


krążki jabłek w cieście biszkoptowym, przepyszne placuszki biszkoptowe z jabłkami


5 komentarzy:

  1. mały lapsus się wkradł - powinno być 7 mm :) miłego dnia Klaudia z Siemianowic

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy można krążki jabłka zanurzyć w cieście i tak wykładać na patelnię i smażyć??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale to już będą zupełnie inne placuszki z przewagą jabłek. Warstwa biszkoptowa nie będzie ani gruba, ani puszysta.

      Usuń