Łatwe, niedrogie i dość szybkie do zrobienia jarskie danie obiadowe.
Jak najbardziej polecam na piątkowy obiad.
Nie byłam pewna, czy połączenie jajecznicy z gotowanym ryżem będzie nadawało się
do przełknięcia.
Byłam pozytywnie zaskoczona smakiem farszu.
Okazało się, że jest świetny.
Te naleśniki robiłam już wielokrotnie, bo weszły na stałe do naszego domowego menu.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Dania za grosik" nr 11/2010.
Składniki ciasta (na ok. 15 sztuk):
Składniki farszu:
dodatkowo:
Wykonanie farszu:
Ryż płuczemy i gotujemy na sypko.
W tym celu do garnka wlewamy ok. 2 - 3 litry wody i gotujemy.
W międzyczasie przygotowujemy ryż.
Płuczemy kilkakrotnie w gorącej wodzie i dajemy do gotującej się wody.
Dodajemy niepełną łyżkę soli, płaską łyżeczkę cukru i gotujemy ok. 18 minut.
Odcedzamy i pozostawiamy do osiąknięcia z wody.
Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki masła, wsypujemy ugotowany ryż, podsmażamy przez chwilę. Dodajemy natkę pietruszki i szczypiorek, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem.
Wbijamy jajka, mieszając smażymy masę do chwili ścięcia się jajek.
Masę przekładamy do miseczki i odstawiamy do schłodzenia.
Śmietanę mieszamy z przepuszczonym przez praskę czosnkiem oraz pieprzem i tymiankiem
do smaku. Dodajemy do masy ryżowo-jajecznej i dokładnie mieszamy.
Wykonanie naleśników:
Jajka miksujemy z mlekiem, wsiewamy mąkę i ok.½ łyżeczki soli.
Dokładnie miksujemy na gładką masę, wlewamy wodę mineralną i ponownie miksujemy. Odstawiamy na 20 minut, aby mąka "rozkleiła się".
Smażymy cienkie, średniej wielkości naleśniki.
Na każdy naleśnik nakładamy farsz i składamy w kopertę.
Obsmażamy je na maśle lub oleju na złoty kolor.
Podajemy z zieloną sałatą lub pokrojonymi pomidorami ze szczypiorkiem.
Jak najbardziej polecam na piątkowy obiad.
Nie byłam pewna, czy połączenie jajecznicy z gotowanym ryżem będzie nadawało się
do przełknięcia.
Byłam pozytywnie zaskoczona smakiem farszu.
Okazało się, że jest świetny.
Te naleśniki robiłam już wielokrotnie, bo weszły na stałe do naszego domowego menu.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Dania za grosik" nr 11/2010.
Składniki ciasta (na ok. 15 sztuk):
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej
- 250 g mąki pszennej
- sól do smaku
Składniki farszu:
- 150 g ryżu (sucha masa)
- 1-2 łyżki masła
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 3 jajka
- 4 łyżki śmietany 22%
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, świeży lub suszony tymianek do smaku
dodatkowo:
- zielona sałata, pomidory, keczup, szczypiorek
Wykonanie farszu:
Ryż płuczemy i gotujemy na sypko.
W tym celu do garnka wlewamy ok. 2 - 3 litry wody i gotujemy.
W międzyczasie przygotowujemy ryż.
Płuczemy kilkakrotnie w gorącej wodzie i dajemy do gotującej się wody.
Dodajemy niepełną łyżkę soli, płaską łyżeczkę cukru i gotujemy ok. 18 minut.
Odcedzamy i pozostawiamy do osiąknięcia z wody.
Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki masła, wsypujemy ugotowany ryż, podsmażamy przez chwilę. Dodajemy natkę pietruszki i szczypiorek, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem.
Wbijamy jajka, mieszając smażymy masę do chwili ścięcia się jajek.
Masę przekładamy do miseczki i odstawiamy do schłodzenia.
Śmietanę mieszamy z przepuszczonym przez praskę czosnkiem oraz pieprzem i tymiankiem
do smaku. Dodajemy do masy ryżowo-jajecznej i dokładnie mieszamy.
Wykonanie naleśników:
Jajka miksujemy z mlekiem, wsiewamy mąkę i ok.½ łyżeczki soli.
Dokładnie miksujemy na gładką masę, wlewamy wodę mineralną i ponownie miksujemy. Odstawiamy na 20 minut, aby mąka "rozkleiła się".
Smażymy cienkie, średniej wielkości naleśniki.
Na każdy naleśnik nakładamy farsz i składamy w kopertę.
Obsmażamy je na maśle lub oleju na złoty kolor.
Podajemy z zieloną sałatą lub pokrojonymi pomidorami ze szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz