Jest to szybkie i łatwe do zrobienia ciasto ze śliwkami.
Na kakaowo-migdałowym spodzie położone są połówki śliwek, obficie posypane
kruchutką kruszonką orzechową.
Wierzch ciasta wieńczy lukier, czyli cukier puder utarty z sokiem wiśniowym.
Ciasto jest bardzo smaczne, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach.
Inspiracją do wykonania tego apetycznego placka był przepis zamieszczony
w "Pysznych ciastach domowych" nr 3/2011.
Ten ciekawy przepis w znacznym stopniu zmodyfikowałam, upiekłam po prostu po swojemu.
Składniki ciasta (na formę o wym. 23 x 32 cm):
Składniki kruszonki:
Składniki lukru:
Wykonanie kruszonki:
150 g mąki, cukier i mielone orzechy mieszamy w misce.
Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce wprost do mieszanki i zagniatamy energicznie ciasto.
Wsiewamy pozostałą ilość mąki (zazwyczaj wystarczy 50 g, w razie potrzeby nieco więcej, gdyby ciasto nie chciało rozkruszyć się) i energicznie rozcieramy palcami.
Naczynie z kruszonką wstawiamy do lodówki.
Wykonanie ciasta:
Śliwki myjemy, osączamy, przepoławiamy i usuwamy pestki.
W przypadku dużych śliwek dzielimy je na ćwiartki.
W naczyniu mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mielone migdały.
Masło topimy i odstawiamy do ostudzenia.Białka ubijamy na sztywno.
Pod koniec ubijania dajemy po 1 żółtku, a następnie porcjami cukier.
Strumieniem wlewamy jeszcze płynne masło i po 1 łyżce rumu.
Dajemy porcjami wcześniej przygotowaną mąkę z dodatkami, cały czas mieszając ręcznie
dużą łyżką. Mieszamy nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Układamy połówki lub ćwiartki śliwek skórką do dołu i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w temp. 180°C przez ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone.
Gdy ciasto wystygnie wykonujemy lukier.
W tym celu do cukru pudru dodajemy po jednej łyżce soku wiśniowego, stale ucierając.
Dekorujemy nim ciasto.
Na kakaowo-migdałowym spodzie położone są połówki śliwek, obficie posypane
kruchutką kruszonką orzechową.
Wierzch ciasta wieńczy lukier, czyli cukier puder utarty z sokiem wiśniowym.
Ciasto jest bardzo smaczne, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach.
Inspiracją do wykonania tego apetycznego placka był przepis zamieszczony
w "Pysznych ciastach domowych" nr 3/2011.
Ten ciekawy przepis w znacznym stopniu zmodyfikowałam, upiekłam po prostu po swojemu.
Składniki ciasta (na formę o wym. 23 x 32 cm):
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 200 g migdałów mielonych
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki rumu (niekoniecznie)
- ok. 1 kg śliwek
Składniki kruszonki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru drobnego kryształu
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 100 g dobrze schłodzonego masła
Składniki lukru:
- 150 g cukru pudru
- 4-5 łyżek soku wiśniowego
Wykonanie kruszonki:
150 g mąki, cukier i mielone orzechy mieszamy w misce.
Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce wprost do mieszanki i zagniatamy energicznie ciasto.
Wsiewamy pozostałą ilość mąki (zazwyczaj wystarczy 50 g, w razie potrzeby nieco więcej, gdyby ciasto nie chciało rozkruszyć się) i energicznie rozcieramy palcami.
Naczynie z kruszonką wstawiamy do lodówki.
Wykonanie ciasta:
Śliwki myjemy, osączamy, przepoławiamy i usuwamy pestki.
W przypadku dużych śliwek dzielimy je na ćwiartki.
W naczyniu mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mielone migdały.
Masło topimy i odstawiamy do ostudzenia.Białka ubijamy na sztywno.
Pod koniec ubijania dajemy po 1 żółtku, a następnie porcjami cukier.
Strumieniem wlewamy jeszcze płynne masło i po 1 łyżce rumu.
Dajemy porcjami wcześniej przygotowaną mąkę z dodatkami, cały czas mieszając ręcznie
dużą łyżką. Mieszamy nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Układamy połówki lub ćwiartki śliwek skórką do dołu i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w temp. 180°C przez ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone.
Gdy ciasto wystygnie wykonujemy lukier.
W tym celu do cukru pudru dodajemy po jednej łyżce soku wiśniowego, stale ucierając.
Dekorujemy nim ciasto.
Cudowne połączenie smaków! Mniam :)
OdpowiedzUsuńSuper! Zdecydowanie moje smaki, z przyjemnością wypróbuję:)
OdpowiedzUsuń