Ciasto Nocka to bardzo smaczne, lekkie, niezbyt słodkie, mocno kakaowe ciasto.
Jest ciemne, stąd najprawdopodobniej jego nazwa "Nocka"
Ciasto jest łatwe i dość szybkie do wykonania.
Połączenie kremu kakaowego na bazie bitej śmietany, czekolady i galaretki z czarnej porzeczki
to bardzo dobry pomysł.
Przepis pochodzi z miesięcznika Babeczka nr 2/2008. Przepis zmodyfikowałam.
Składniki spodu biszkoptowego (forma o wym. 28 x 40 cm):
Składniki kremu śmietankowo - kakaowego:
Składniki warstwy galaretkowej:
dodatkowo:
Wykonanie spodu biszkoptowego:
Oddzielamy żółtka jaj od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę,
powoli wsypujemy cukier, a następnie dodajemy po 1 żółtku.
Na koniec wsiewamy obie mąki wymieszane z kakao i sodą.
Wszystko razem delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto wylewamy do prostokątnej formy (28 x 40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia
i równomiernie rozprowadzamy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez ok. 30 minut.
Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone, jeżeli tak, to wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po 2 - 3 minutach wyjmujemy z piekarnika.
Następnie wyjmujemy z formy i zdejmujemy papier.
Przygotowanie galaretki:
Galaretki rozpuszczamy w 1½ litra wrzącej wody i odstawiamy w chłodne miejsce
do przestudzenia.
Rozlewamy do dwóch naczyń (np. słoików) po równej części.
Zwracamy uwagę, aby za dużo nie stężała.
Powinna być gęsta, ale dająca się wylać i równomiernie rozprowadzić.
Wykonanie kremu śmietankowo - kakaowego i przekładanie ciasta:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy porcjami cukier,
wsiewamy porcjami kakao i dokładnie mieszamy. Krem dzielimy na dwie równe części.
Żelatynę zalewamy ½ szklanki zimnej przegotowanej wody i odstawiamy na 5 minut
aby napęczniała.
Następnie podgrzewamy ją na małym ogniu (nie gotujemy!) cały czas mieszając,
aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego schłodzenia.
Ciasto ponownie umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Na ciasto wylewamy tężejącą galaretkę z jednego słoika (powinna być dość gęsta).
Możemy na chwilę umieścić w lodówce.
Do jednej części kremu wlewamy cienkim strumieniem połowę jeszcze lekko ciepłej żelatyny
i dokładnie, a zarazem delikatnie mieszamy robotem na małych obrotach.
Wykładamy krem na warstwę galaretki i schładzamy w lodówce, tak, aby warstwa kremu
na tyle stężała, aby można było wylać druga porcję galaretki.
Na krem wylewamy tężejącą galaretkę (dość gęstą) z drugiego słoika i równomiernie rozprowadzamy. Do pozostałego kremu wlewamy cienkim strumieniem drugą połowę lekko
ciepłej żelatyny (podgrzanej, bo zapewne stężała) i tak jak jak wcześniej mieszamy, wykładamy na galaretkę i schładzamy w lodówce.
Przed podaniem posypujemy grubą warstwą tartej czekolady.
Jest ciemne, stąd najprawdopodobniej jego nazwa "Nocka"
Ciasto jest łatwe i dość szybkie do wykonania.
Połączenie kremu kakaowego na bazie bitej śmietany, czekolady i galaretki z czarnej porzeczki
to bardzo dobry pomysł.
Przepis pochodzi z miesięcznika Babeczka nr 2/2008. Przepis zmodyfikowałam.
Składniki spodu biszkoptowego (forma o wym. 28 x 40 cm):
- 3 duże jajka (L)
- 3 łyżki cukru drobnego kryształu
- 1½ łyżki mąki pszennej
- 1½ łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kopiasta łyżka kakao
- ½ łyżeczki sody
Składniki kremu śmietankowo - kakaowego:
- 1 litr śmietanki kremówki 36 %
- 5 łyżek cukru pudru
- 5 łyżek kakao
- 5 łyżeczek żelatyny
- ½ szklanki zimnej przegotowanej wody
Składniki warstwy galaretkowej:
- 4 opakowania galaretki o smaku czarnej porzeczki
- 1½ l wrzącej wody
dodatkowo:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Wykonanie spodu biszkoptowego:
Oddzielamy żółtka jaj od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę,
powoli wsypujemy cukier, a następnie dodajemy po 1 żółtku.
Na koniec wsiewamy obie mąki wymieszane z kakao i sodą.
Wszystko razem delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto wylewamy do prostokątnej formy (28 x 40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia
i równomiernie rozprowadzamy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez ok. 30 minut.
Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone, jeżeli tak, to wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po 2 - 3 minutach wyjmujemy z piekarnika.
Następnie wyjmujemy z formy i zdejmujemy papier.
Przygotowanie galaretki:
Galaretki rozpuszczamy w 1½ litra wrzącej wody i odstawiamy w chłodne miejsce
do przestudzenia.
Rozlewamy do dwóch naczyń (np. słoików) po równej części.
Zwracamy uwagę, aby za dużo nie stężała.
Powinna być gęsta, ale dająca się wylać i równomiernie rozprowadzić.
Wykonanie kremu śmietankowo - kakaowego i przekładanie ciasta:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy porcjami cukier,
wsiewamy porcjami kakao i dokładnie mieszamy. Krem dzielimy na dwie równe części.
Żelatynę zalewamy ½ szklanki zimnej przegotowanej wody i odstawiamy na 5 minut
aby napęczniała.
Następnie podgrzewamy ją na małym ogniu (nie gotujemy!) cały czas mieszając,
aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego schłodzenia.
Ciasto ponownie umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Na ciasto wylewamy tężejącą galaretkę z jednego słoika (powinna być dość gęsta).
Możemy na chwilę umieścić w lodówce.
Do jednej części kremu wlewamy cienkim strumieniem połowę jeszcze lekko ciepłej żelatyny
i dokładnie, a zarazem delikatnie mieszamy robotem na małych obrotach.
Wykładamy krem na warstwę galaretki i schładzamy w lodówce, tak, aby warstwa kremu
na tyle stężała, aby można było wylać druga porcję galaretki.
Na krem wylewamy tężejącą galaretkę (dość gęstą) z drugiego słoika i równomiernie rozprowadzamy. Do pozostałego kremu wlewamy cienkim strumieniem drugą połowę lekko
ciepłej żelatyny (podgrzanej, bo zapewne stężała) i tak jak jak wcześniej mieszamy, wykładamy na galaretkę i schładzamy w lodówce.
Przed podaniem posypujemy grubą warstwą tartej czekolady.
Szukam ciasta na urodziny męża,coś nowego i niepowtarzalnego i ten przepis jest wprost idealny.Wypróbuje i zachwycę wszystkich.
OdpowiedzUsuńPiekłam. Cudowne połączenia smaków.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda
OdpowiedzUsuń