wtorek, 10 kwietnia 2018

CIASTO Z KREMEM ORZECHOWYM I RYŻEM PREPAROWANYM

Jest to ciasto biszkoptowe przełożone dżemem z czarnej porzeczki i masą śmietankową
z dodatkiem pokruszonych biszkoptów i rozdrobnionej czekolady.
Na wierzchu położona jest cienka warstwa kremu orzechowego z dodatkiem kawy i nutelli,
a na niej ryż preparowany polany lukrem cytrynowym.
To tortowe ciasto jest smaczne i łatwe do wykonania.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Ciasta domowe nr 198" i został przeze mnie zmodyfikowany.





Składniki biszkoptu (forma o wym. 28 x 40 cm.):
  •     6 jajek
  •     1 szkl. cukru drobnego kryształu
  •     1 cukier waniliowy (16 g)
  •     120 g mąki pszennej
  •     75 g kisielu cytrynowego
  •     1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  •     1 łyżka soku cytrynowego


Składniki kremu śmietankowego:
  •     700 ml śmietany kremowej 30%
  •     2 łyżki cukru pudru
  •     100 g rozdrobnionej czekolady mlecznej lub gorzkiej
  •     10 biszkoptów podłużnych
  •     3- 4 łyżeczki żelatyny, ¼ szkl. zimnej wody, ¼ szkl. wrzątku


Składniki kremu orzechowego:
  •     150g masła
  •     5 łyżek zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
  •     3-4 łyżki kremu nutella
  •     2 łyżki cukru pudru
  •     3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej


dodatkowo:
  •     40 g ryżu preparowanego
  •     300 - 400 g dżemu z czarnej porzeczki
  •     gotowy lukier cytrynowy


Wykonanie biszkoptu:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, cukier waniliowy, a następnie rozmieszane z sokiem z cytryny żółtka.
Mąkę mieszamy z kisielem i proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do  prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm. wyłożonej  papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku  35- 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem, jeżeli jest suchy, ciasto jest upieczone. Wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki, po ok. 5 minutach wyjmujemy formę z ciastem i wykładamy na deseczkę.
Biszkopt najlepiej upiec w przeddzień przekładania masą, aby łatwiej można go było przekroić wzdłuż na dwa blaty. Dolny blat smarujemy dżemem porzeczkowym.



Wykonanie masy śmietankowej:
Biszkopty kruszymy na drobno, czekoladę siekamy lub wiórkujemy i mieszamy.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. Żelatynę zalewamy zimną wodą. Po napęcznieniu dodajemy wrzątek i rozpuszczamy,dokładnie mieszając. Wlewamy cienkim strumieniem  do śmietany i delikatnie miksujemy do równomiernego jej rozprowadzenia. Mieszankę biszkoptów z czekoladą dodajemy porcjami do masy śmietankowej.
Tę czynność  wykonujemy szybko. Zanim nam masa zgęstnieje należy ją szybko wyłożyć na blat posmarowany dżemem porzeczkowym i przykryć drugim blatem, lekko dociskając.


Wykonanie kremu orzechowego:

Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku. Masło ucieramy z cukrem pudrem za pomocą miksera ręcznego, dodajemy zmielone orzechy, nutellę i ostudzoną  kawę.
Całość delikatnie miksujemy tylko do połączenia się składników.
Krem równomiernie wykładamy na górny blat i posypujemy ryżem preparowanym.
Wierzch polewamy gotowym lukrem cytrynowym. Ciasto schładzamy w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz