Placuszki z rabarbarem są łatwe i szybkie do wykonania, smaczne i aromatyczne.
Warto je podać na wiosenne śniadanie, bądź kolację.
Składniki:
Wykonanie:
Rabarbar myjemy i obieramy z włókien. Kroimy na półcentymetrowe kawałeczki.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Dodajemy cukier, sól, po jednym żółtku i dalej ubijamy.
Wsiewamy mąkę i mieszamy delikatnie łyżką.
Na koniec dodajemy śmietankę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na patelnię z rozgrzanym olejem kładziemy małe porcje ciasta.
W każdy placuszek lekko wciskamy po 6 -7 cząstek rabarbaru.
Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem z wanilią.
Z tej porcji składników otrzymujemy 15-16 średniej wielkości placuszków.
Warto je podać na wiosenne śniadanie, bądź kolację.
Składniki:
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru drobnego kryształu
- ⅓ łyżeczki soli
- 10 dag mąki pszennej
- 2 - 3 łyżki słodkiej śmietanki
- ok. 100 g rabarbaru
- cukier puder z wanilią do posypania placuszków
Wykonanie:
Rabarbar myjemy i obieramy z włókien. Kroimy na półcentymetrowe kawałeczki.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Dodajemy cukier, sól, po jednym żółtku i dalej ubijamy.
Wsiewamy mąkę i mieszamy delikatnie łyżką.
Na koniec dodajemy śmietankę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na patelnię z rozgrzanym olejem kładziemy małe porcje ciasta.
W każdy placuszek lekko wciskamy po 6 -7 cząstek rabarbaru.
Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem z wanilią.
Z tej porcji składników otrzymujemy 15-16 średniej wielkości placuszków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz