środa, 25 kwietnia 2018

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste w wykonaniu, puszyste i bardzo smaczne ciasto babkowe.
Marchewka  nie jest w cieście wyczuwalna i nadaje mu wilgotności.
Dodatek cynamonu, gałki muszkatołowej i skórki pomarańczowej sprawia, że ciasto jest aromatyczne, ale tak delikatnie, jak w sam raz, jak na mój gust.
Przepis pochodzi z Babeczki nr 02/2010. Trochę zmodyfikowałam.




Składniki (tortownica o średnicy 27 cm):
  •     6 jajek
  •     250 g cukru
  •     6 łyżek wrzątku
  •     1 szklanka oleju 
  •     300 g mąki pszennej
  •     150 g rodzynek
  •     1½ łyżeczki sody 
  •     1½ łyżeczki cynamonu
  •     ¾ łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej 
  •     250 g marchewki tartej na tarce o małych oczkach
  •     1 - 1½  łyżki aromatycznej tartej skórki ze świeżej  pomarańczy

Wykonanie:

Rodzynki płuczemy na sitku wrzątkiem i pozostawiamy do osiąknięcia.

Żółtka oddzielamy od białek, posypujemy równomiernie cukrem, polewamy wrzątkiem
i ucieramy do białości za pomocą robota ręcznego.
Cienkim strumieniem wlewamy olej i dalej miksujemy.

Porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i świeżo tartą gałką muszkatołową i miksujemy robotem na małych obrotach tylko do połączenia się składników.

Dodajemy tartą marchewkę i skórkę z pomarańczy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy porcjami ciasto, delikatnie mieszając łyżką.
Dodajemy rodzynki obtoczone w 1 łyżce mąki i jeszcze krótko delikatnie mieszamy.

Tak przygotowane ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

 Pieczemy w piekarniku nagrzanym do  temp. 180°C  ok. 45 minut w środkowej części piekarnika.

Gdy ciasto zacznie "odchodzić" od brzegów formy, a patyczek włożony do ciasta będzie suchy, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto przy uchylonych drzwiczkach przez ok. 10 minut.

Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i po lekkim ostudzeniu wykładamy na deseczkę.

Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem lub dajemy polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi.






2 komentarze: