Placuszki z bananami są szybkie i proste do zrobienia. Do ich wykonania można użyć również bardzo dojrzałe banany, gdy nie wiemy co z nimi zrobić.
Placuszki są smaczne, puszyste o wyraźnym bananowym smaku. Robię je zwykle polane musem truskawkowym lub posypane cukrem pudrem i wiórkami czekoladowymi.
Składniki:
dodatkowo:
Wykonanie:
Obrane banany kroimy w talarki o grubości ½ cm. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ręcznym mikserem na sztywna pianę. Dodajemy cukier, sól i po 1 żółtku stale ubijając.
Odstawiamy mikser i wsiewamy małymi porcjami mąkę.
Dodajemy śmietanę, ewentualnie esencję pomarańczową i ponownie mieszamy.
Na rozgrzany olej kładziemy łyżeczką małe porcje ciasta, układamy na wierzchu po talarku banana i przykrywamy porcją ciasta taką jak na spodzie.
Smażymy niezbyt intensywnie z obu stron na złoty kolor.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i startą czekoladą. Można je podać z ulubionym musem owocowym.
Placuszki są smaczne, puszyste o wyraźnym bananowym smaku. Robię je zwykle polane musem truskawkowym lub posypane cukrem pudrem i wiórkami czekoladowymi.
Składniki:
- 2 średnie, dojrzałe banany
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru
- ½ łyżeczki soli
- 5 łyżek mąki
- 2 łyżki śmietany
- kilka kropli esencji pomarańczowej (opcjonalnie)
dodatkowo:
- cukier puder
- wiórki czekoladowe
- olej do smażenia
Wykonanie:
Obrane banany kroimy w talarki o grubości ½ cm. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ręcznym mikserem na sztywna pianę. Dodajemy cukier, sól i po 1 żółtku stale ubijając.
Odstawiamy mikser i wsiewamy małymi porcjami mąkę.
Dodajemy śmietanę, ewentualnie esencję pomarańczową i ponownie mieszamy.
Na rozgrzany olej kładziemy łyżeczką małe porcje ciasta, układamy na wierzchu po talarku banana i przykrywamy porcją ciasta taką jak na spodzie.
Smażymy niezbyt intensywnie z obu stron na złoty kolor.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i startą czekoladą. Można je podać z ulubionym musem owocowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz