poniedziałek, 16 kwietnia 2018

PLACUSZKI Z BANANAMI

Placuszki z bananami są szybkie i proste do zrobienia. Do ich wykonania można użyć również bardzo dojrzałe banany, gdy nie wiemy co z nimi zrobić.
Placuszki są smaczne, puszyste o wyraźnym bananowym smaku. Robię je zwykle polane musem truskawkowym lub posypane cukrem pudrem i wiórkami czekoladowymi.




Składniki:

  •     2 średnie, dojrzałe banany  
  •     3 jajka
  •     1 łyżka cukru
  •     ½ łyżeczki soli
  •     5 łyżek mąki
  •     2 łyżki śmietany
  •     kilka kropli esencji pomarańczowej (opcjonalnie)



dodatkowo:

  •     cukier puder
  •     wiórki czekoladowe
  •     olej do smażenia



Wykonanie:

Obrane banany kroimy w talarki o grubości ½ cm. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ręcznym mikserem na sztywna pianę. Dodajemy cukier, sól i po 1 żółtku stale ubijając.
Odstawiamy mikser i wsiewamy  małymi porcjami mąkę.
Dodajemy śmietanę, ewentualnie esencję pomarańczową i ponownie mieszamy.
Na rozgrzany olej kładziemy łyżeczką małe porcje ciasta, układamy na wierzchu po talarku banana i przykrywamy porcją ciasta  taką jak na spodzie.
Smażymy niezbyt intensywnie z obu stron na złoty kolor.
Przed podaniem posypujemy  cukrem pudrem i startą czekoladą. Można je podać z ulubionym musem owocowym.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz