piątek, 20 kwietnia 2018

SZYBKA BABKA ZAPARZANA

Ta zaparzana gorącym masłem babka jest prosta i szybka, a można też śmiało powiedzieć,
że błyskawiczna w wykonaniu.
Jest puszysta, lekka i aromatyczna.
Często nie możemy się doczekać, aż wystygnie i jemy prawie tuż po wyjęciu z piekarnika.





Składniki:

  •     5 jaj
  •     20 dag masła
  •     ¾ - 1 szklanka cukru
  •     2 szklanki mąki pszennej
  •     2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •     1 łyżeczka aromatu cytrynowego lub pomarańczowego
  •     1 płaska łyżka kakao


Wykonanie:

Masło ogrzewamy, aż roztopi się i będzie gorące.
Jajka ubijamy mikserem ręcznym z cukrem na puszystą masę, wlewamy gorące masło i dalej ubijamy.
Porcjami wsiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy aromat. Całość mieszamy tylko do połączenia się składników.
Niewielką ilość ciasta  odkładamy, pozostałą wykładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy babkowej z kominkiem.
Odłożoną część ciasta  mieszamy z kakao i wykładamy kupkami na wierzch jasnego ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 40 minut.
Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczona.
Po wyjęciu z formy i wystudzeniu babkę posypujemy cukrem pudrem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz