Ta zaparzana gorącym masłem babka jest prosta i szybka, a można też śmiało powiedzieć,
że błyskawiczna w wykonaniu.
Jest puszysta, lekka i aromatyczna.
Często nie możemy się doczekać, aż wystygnie i jemy prawie tuż po wyjęciu z piekarnika.
Składniki:
Wykonanie:
Masło ogrzewamy, aż roztopi się i będzie gorące.
Jajka ubijamy mikserem ręcznym z cukrem na puszystą masę, wlewamy gorące masło i dalej ubijamy.
Porcjami wsiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy aromat. Całość mieszamy tylko do połączenia się składników.
Niewielką ilość ciasta odkładamy, pozostałą wykładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy babkowej z kominkiem.
Odłożoną część ciasta mieszamy z kakao i wykładamy kupkami na wierzch jasnego ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 40 minut.
Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczona.
Po wyjęciu z formy i wystudzeniu babkę posypujemy cukrem pudrem.
że błyskawiczna w wykonaniu.
Jest puszysta, lekka i aromatyczna.
Często nie możemy się doczekać, aż wystygnie i jemy prawie tuż po wyjęciu z piekarnika.
Składniki:
- 5 jaj
- 20 dag masła
- ¾ - 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu cytrynowego lub pomarańczowego
- 1 płaska łyżka kakao
Wykonanie:
Masło ogrzewamy, aż roztopi się i będzie gorące.
Jajka ubijamy mikserem ręcznym z cukrem na puszystą masę, wlewamy gorące masło i dalej ubijamy.
Porcjami wsiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy aromat. Całość mieszamy tylko do połączenia się składników.
Niewielką ilość ciasta odkładamy, pozostałą wykładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy babkowej z kominkiem.
Odłożoną część ciasta mieszamy z kakao i wykładamy kupkami na wierzch jasnego ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 40 minut.
Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczona.
Po wyjęciu z formy i wystudzeniu babkę posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz