Domowe drożdżówki z ulubionym dżemem lub powidłami to świetna propozycja na śniadanie, podwieczorek, czy kolację. Własnie te wykonane przez nas samych smakują najlepiej.
Te puszyste, mięciutkie bułeczki drożdżowe, gdy są jeszcze ciepłe, kuszą swoim wspaniałym zapachem, aby je już natychmiast jeść. Polecam :)
Składniki ciasta ( na 20 drożdżówek):
Składniki kruszonki:
dodatkowo:
Wykonanie:
Mleko gotujemy i odstawiamy, aż osiągnie temp. pokojową.
Drożdże mieszamy z 1 łyżką cukru, 2 łyżkami mąki, mlekiem i robimy rozczyn.
Odstawiamy, aż zwiększy swoją objętość.
Żółtka z cukrem i solą ubijamy w garnku na parze za pomocą miksera, do chwili powstania kremowej masy (odstawiamy do ostudzenia).
Do naczynia z mąką dajemy rozczyn drożdżowy i masę jajeczną. Ciasto dobrze wyrabiamy,
do chwili, aż będzie odchodzić z łatwością od ścianek naczynia i dłoni).
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. (np. na garnek z lekko ciepłą wodą).
W tym czasie wykonujemy kruszonkę.
Składniki tzn. mąkę, cukier puder i masło mieszamy i rozcieramy dłońmi do uzyskania drobnej kruszonki.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy małe, okrągłe drożdżówki. W tym celu urywamy małe porcje ciasta i układamy na stolnicę.
W tym czasie nastawiamy piekarnik na temp. 200°C, gdyż drożdżówki szybko rosną.
Na każdą porcję ciasta nakładamy 1 łyżeczkę dżemu i sklejamy robiąc tobołek, jak na zdjęciu.
Wszystkie przekręcamy sklejeniem do powierzchni stolnicy i odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką
Wierzch każdej drożdżówki lekko spłaszczamy widelcem, smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka i posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200°C.
Te puszyste, mięciutkie bułeczki drożdżowe, gdy są jeszcze ciepłe, kuszą swoim wspaniałym zapachem, aby je już natychmiast jeść. Polecam :)
Składniki ciasta ( na 20 drożdżówek):
- 500 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- 350 ml mleka (przegotowanego i przestudzonego do temp. pokojowej)
- 70 g drożdży + 2 łyżki mąki pszennej + 1 łyżka cukru
- ½ szklanki cukru
- ¼ łyżeczki soli
- ok. 150 g dżemu niskosłodzonego ( np. z czarnej porzeczki, truskawkowy, jagodowy)
Składniki kruszonki:
- 3½ dag mąki pszennej (2 pełne łyżki )
- 3½ dag cukru pudru (2 pełne łyżki )
- 2 dag masła
dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z niewielką ilością wody
Wykonanie:
Mleko gotujemy i odstawiamy, aż osiągnie temp. pokojową.
Drożdże mieszamy z 1 łyżką cukru, 2 łyżkami mąki, mlekiem i robimy rozczyn.
Odstawiamy, aż zwiększy swoją objętość.
Żółtka z cukrem i solą ubijamy w garnku na parze za pomocą miksera, do chwili powstania kremowej masy (odstawiamy do ostudzenia).
Do naczynia z mąką dajemy rozczyn drożdżowy i masę jajeczną. Ciasto dobrze wyrabiamy,
do chwili, aż będzie odchodzić z łatwością od ścianek naczynia i dłoni).
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. (np. na garnek z lekko ciepłą wodą).
W tym czasie wykonujemy kruszonkę.
Składniki tzn. mąkę, cukier puder i masło mieszamy i rozcieramy dłońmi do uzyskania drobnej kruszonki.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy małe, okrągłe drożdżówki. W tym celu urywamy małe porcje ciasta i układamy na stolnicę.
W tym czasie nastawiamy piekarnik na temp. 200°C, gdyż drożdżówki szybko rosną.
Na każdą porcję ciasta nakładamy 1 łyżeczkę dżemu i sklejamy robiąc tobołek, jak na zdjęciu.
Wszystkie przekręcamy sklejeniem do powierzchni stolnicy i odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką
Wierzch każdej drożdżówki lekko spłaszczamy widelcem, smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka i posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz