niedziela, 29 kwietnia 2018

PIZZA Z PATELNI

Ta pizza  kusi swoim wyglądem i jest bardzo smaczna.
Poza tym  jest łatwa i szybka do wykonania, szybka, bo robimy ją na patelni.
Chętnie zjemy ją  zarówno na śniadanie jak i kolację.
Przepis pochodzi z miesięcznika  Dania za grosik nr 9/2009.
Nieznacznie zmodyfikowałam.

szybka pizza z patelni, pyszna, smaczna


Składniki ( 1 porcja na patelnię o średnicy 28 cm) :

  •     4 jajka
  •     2 łyżki mąki
  •     2 łyżki mleka
  •     10 dag wędliny
  •     2 pomidory
  •     niecały pęczek szczypiorku
  •     10 dag sera żółtego
  •     3 łyżeczki oregano
  •     sól, pieprz do smaku  
  •     3 łyżki masła do smażenia
  •     keczup lub inny ulubiony sos


Wykonanie:

Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki o grubości ok. ½ cm.
Delikatnie posypujemy solą i pieprzem.
Wędlinę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek również drobno kroimy.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Stale ubijając dodajemy sól i po jednym żółtku.
Wsiewamy porcjami mąkę, delikatnie mieszamy.
Na koniec wlewamy małymi porcjami mleko i mieszamy tylko do uzyskania jednolitej konsystencji.

Tak uzyskane ciasto wylewamy na rozgrzane masło na patelni ( ustawiamy ją  na płytce chroniącej od przypaleń)

Delikatnie układamy pomidory, wędliną, a następnie dajemy żółty ser wymieszany
ze szczypiorkiem i oregano.
Patelnię przykrywamy i smażymy pizzę na bardzo małym ogniu, aż ciasto zdecydowanie urośnie
i usmaży się (10 - 15 minut ).

Pod koniec  smażenia sprawdzamy patyczkiem czy w środku pizza nie jest surowa.
Dzielimy na porcje na patelni. Podajemy polaną keczupem lub ulubionym sosem wg. uznania.


szybka pizza z patelni, pyszna, smaczna


szybka pizza z patelni, pyszna, smaczna


3 komentarze:

  1. Świetny, niesamowity przepis :) genialny

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest pyszny i delikatne.Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo interesujący przepis. Zapisuję sobie i w sobotę będzie testowany :)

    OdpowiedzUsuń