Ta pizza kusi swoim wyglądem i jest bardzo smaczna.
Poza tym jest łatwa i szybka do wykonania, szybka, bo robimy ją na patelni.
Chętnie zjemy ją zarówno na śniadanie jak i kolację.
Przepis pochodzi z miesięcznika Dania za grosik nr 9/2009.
Nieznacznie zmodyfikowałam.
Składniki ( 1 porcja na patelnię o średnicy 28 cm) :
Wykonanie:
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki o grubości ok. ½ cm.
Delikatnie posypujemy solą i pieprzem.
Wędlinę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek również drobno kroimy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stale ubijając dodajemy sól i po jednym żółtku.
Wsiewamy porcjami mąkę, delikatnie mieszamy.
Na koniec wlewamy małymi porcjami mleko i mieszamy tylko do uzyskania jednolitej konsystencji.
Tak uzyskane ciasto wylewamy na rozgrzane masło na patelni ( ustawiamy ją na płytce chroniącej od przypaleń)
Delikatnie układamy pomidory, wędliną, a następnie dajemy żółty ser wymieszany
ze szczypiorkiem i oregano.
Patelnię przykrywamy i smażymy pizzę na bardzo małym ogniu, aż ciasto zdecydowanie urośnie
i usmaży się (10 - 15 minut ).
Pod koniec smażenia sprawdzamy patyczkiem czy w środku pizza nie jest surowa.
Dzielimy na porcje na patelni. Podajemy polaną keczupem lub ulubionym sosem wg. uznania.
Poza tym jest łatwa i szybka do wykonania, szybka, bo robimy ją na patelni.
Chętnie zjemy ją zarówno na śniadanie jak i kolację.
Przepis pochodzi z miesięcznika Dania za grosik nr 9/2009.
Nieznacznie zmodyfikowałam.
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki mleka
- 10 dag wędliny
- 2 pomidory
- niecały pęczek szczypiorku
- 10 dag sera żółtego
- 3 łyżeczki oregano
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki masła do smażenia
- keczup lub inny ulubiony sos
Wykonanie:
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki o grubości ok. ½ cm.
Delikatnie posypujemy solą i pieprzem.
Wędlinę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek również drobno kroimy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stale ubijając dodajemy sól i po jednym żółtku.
Wsiewamy porcjami mąkę, delikatnie mieszamy.
Na koniec wlewamy małymi porcjami mleko i mieszamy tylko do uzyskania jednolitej konsystencji.
Tak uzyskane ciasto wylewamy na rozgrzane masło na patelni ( ustawiamy ją na płytce chroniącej od przypaleń)
Delikatnie układamy pomidory, wędliną, a następnie dajemy żółty ser wymieszany
ze szczypiorkiem i oregano.
Patelnię przykrywamy i smażymy pizzę na bardzo małym ogniu, aż ciasto zdecydowanie urośnie
i usmaży się (10 - 15 minut ).
Pod koniec smażenia sprawdzamy patyczkiem czy w środku pizza nie jest surowa.
Dzielimy na porcje na patelni. Podajemy polaną keczupem lub ulubionym sosem wg. uznania.
Świetny, niesamowity przepis :) genialny
OdpowiedzUsuńJest pyszny i delikatne.Polecam!
OdpowiedzUsuńBardzo interesujący przepis. Zapisuję sobie i w sobotę będzie testowany :)
OdpowiedzUsuń