Placki z jabłkami, według poniższego przepisu są delikatne, puszyste i smaczne.
Dodatek kandyzowanej skórki pomarańczowej sprawia , że placuszki stają się w smaku bardziej wyraziste i aromatyczne.
Polecam na szybkie śniadanie lub szybką kolację, bo ich wykonanie jest proste i pochłania niewiele czasu.
Składniki:
dodatkowo:
Wykonanie:
Kandyzowaną skórkę pomarańczową kroimy w drobniutką kosteczkę.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ręcznym mikserem na sztywna pianę.
Dodajemy cukier, sól, po 1 żółtku stale ubijając.
Odstawiamy mikser i mieszając łyżką wsiewamy małymi porcjami mąkę.
Dodajemy jabłka ze skórką pomarańczową, delikatnie mieszamy.
Łyżką kładziemy małe porcje ciasta na patelnię z rozgrzanym olejem.
Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodatek kandyzowanej skórki pomarańczowej sprawia , że placuszki stają się w smaku bardziej wyraziste i aromatyczne.
Polecam na szybkie śniadanie lub szybką kolację, bo ich wykonanie jest proste i pochłania niewiele czasu.
Składniki:
- 4 jajka
- 7 łyżek mąki
- 2 winne jabłka (ok. 300 g, antonówka, szara reneta, jonathan, jonagold)
- 20 - 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka cukru
- ⅓ łyżeczki soli
dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do obsypania
Wykonanie:
Kandyzowaną skórkę pomarańczową kroimy w drobniutką kosteczkę.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ręcznym mikserem na sztywna pianę.
Dodajemy cukier, sól, po 1 żółtku stale ubijając.
Odstawiamy mikser i mieszając łyżką wsiewamy małymi porcjami mąkę.
Dodajemy jabłka ze skórką pomarańczową, delikatnie mieszamy.
Łyżką kładziemy małe porcje ciasta na patelnię z rozgrzanym olejem.
Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Świetnie! ;-)
OdpowiedzUsuńKinga, dzięki :)
OdpowiedzUsuń