piątek, 13 kwietnia 2018

PLACKI Z JABŁKAMI

Placki z jabłkami, według poniższego przepisu są delikatne, puszyste i  smaczne.
Dodatek kandyzowanej skórki pomarańczowej sprawia , że placuszki stają się w smaku bardziej wyraziste i aromatyczne.
Polecam na szybkie śniadanie lub szybką kolację, bo ich wykonanie jest proste i  pochłania niewiele czasu.




Składniki:

  •     4 jajka
  •     7 łyżek mąki
  •     2  winne jabłka (ok. 300 g, antonówka, szara reneta, jonathan, jonagold)
  •     20 - 30 g  kandyzowanej skórki pomarańczowej
  •     1 łyżka cukru
  •     ⅓ łyżeczki soli


dodatkowo:

  •     olej do smażenia
  •     cukier puder do obsypania


Wykonanie:

Kandyzowaną skórkę pomarańczową kroimy w drobniutką kosteczkę.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ręcznym mikserem na sztywna pianę.
Dodajemy cukier, sól, po 1 żółtku stale ubijając.

Odstawiamy mikser i mieszając łyżką wsiewamy małymi porcjami mąkę.
Dodajemy jabłka ze skórką pomarańczową, delikatnie mieszamy.
Łyżką kładziemy małe porcje ciasta na patelnię z rozgrzanym olejem.
Smażymy na złoty kolor z obu stron.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.







2 komentarze: