poniedziałek, 23 kwietnia 2018

OMLET Z BROKUŁAMI I ŻÓŁTYM SEREM

Omlet z brokułami i żółtym serem to moja propozycja na szybkie, syte i smaczne śniadanie,
bądź kolację.
Przepis pochodzi z kulinarnej broszurki Dania za grosik nr 1/2009.
Minimalnie zmodyfikowałam.




Składniki na 1 omlet:

  •     2 jajka
  •     3 różyczki brokułów
  •     10 dag sera żółtego
  •     1 płaska łyżka mąki 
  •     sól, pieprz do smaku


dodatkowo:

  •     1 pomidor
  •      szczypiorek
  •     1 szklanka jogurtu naturalnego lub kefiru

  
Wykonanie:

Różyczki brokułów blanszujemy ok. 3 minut i dzielimy na małe kawałki.
Białka ubijamy na sztywno.
Dodajemy po 1 żółtku i delikatnie mieszamy.
Wsiewamy mąkę i dalej delikatnie mieszamy łyżką.
Dodajemy pokrojony w drobne kawałeczki żółty ser i rozdrobnione różyczki brokułów.
Dajemy sól, pieprz do smaku.
Całość jeszcze raz delikatnie mieszamy.

Patelnię z olejem stawiamy na ogień zabezpieczony płytką chroniącą od przypaleń.
Wylewamy ciasto na rozgrzany tłuszcz i smażymy na bardzo małym ogniu, pod pokrywką,
aż omlet zetnie się (trwa to ok. 10 minut).

Przewracamy na drugą stronę szeroką drewnianą łopatką i smażymy jeszcze przez ok. 2 - 3 minuty.
Płytkim talerzem przykrywamy omleta.
Zręcznym ruchem odwracamy patelnię, tak aby omlet znalazł się na talerzu.

Podajemy z pomidorem i szczypiorkiem. Omlet świetnie smakuje z jogurtem lub kefirem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz