bądź kolację.
Przepis pochodzi z kulinarnej broszurki Dania za grosik nr 1/2009.
Minimalnie zmodyfikowałam.
Składniki na 1 omlet:
- 2 jajka
- 3 różyczki brokułów
- 10 dag sera żółtego
- 1 płaska łyżka mąki
- sól, pieprz do smaku
dodatkowo:
- 1 pomidor
- szczypiorek
- 1 szklanka jogurtu naturalnego lub kefiru
Wykonanie:
Różyczki brokułów blanszujemy ok. 3 minut i dzielimy na małe kawałki.
Białka ubijamy na sztywno.
Dodajemy po 1 żółtku i delikatnie mieszamy.
Wsiewamy mąkę i dalej delikatnie mieszamy łyżką.
Dodajemy pokrojony w drobne kawałeczki żółty ser i rozdrobnione różyczki brokułów.
Dajemy sól, pieprz do smaku.
Całość jeszcze raz delikatnie mieszamy.
Patelnię z olejem stawiamy na ogień zabezpieczony płytką chroniącą od przypaleń.
Wylewamy ciasto na rozgrzany tłuszcz i smażymy na bardzo małym ogniu, pod pokrywką,
aż omlet zetnie się (trwa to ok. 10 minut).
Przewracamy na drugą stronę szeroką drewnianą łopatką i smażymy jeszcze przez ok. 2 - 3 minuty.
Płytkim talerzem przykrywamy omleta.
Zręcznym ruchem odwracamy patelnię, tak aby omlet znalazł się na talerzu.
Podajemy z pomidorem i szczypiorkiem. Omlet świetnie smakuje z jogurtem lub kefirem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz