wtorek, 24 kwietnia 2018

CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

Przedstawiam Wam wypróbowany wielokrotnie przepis na smaczne, proste i szybkie
 w wykonaniu ciasto drożdżowe z dodatkiem jabłek.
To ciasto nie wymaga długiego wyrabiania, a zawsze udaje się, jest puszyste i apetyczne.

Przepis pod nazwą "drożdżówka z kruszonką" pochodzi z książki "Ciasta Siostry Leonilli"
Trochę zmodyfikowałam dodając jabłka i nie dając kruszonki.
Polecam na śniadanie  lub kolację z dodatkiem ciepłego mleka lub kakao.





Składniki (na formę o wym. 28 x 40 cm):
  •     500 g mąki pszennej
  •     50 g drożdży + 1 łyżka cukru 
  •     1 jajko i 2 żółtka 
  •     1 szklanka mleka
  •     100 g masła
  •     1 łyżka  oleju 
  •     ½ szklanki cukru
  •     ¼ łyżeczki soli 
  •     5 - 6 jabłek (np. koksa królewska, szara reneta)
  •     cukier puder do posypania ciasta


Wykonanie:

Masło roztapiamy, dodajemy łyżkę oleju.
Mleko podgrzewamy (powinno być lekko ciepłe)
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru.
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy sól i jeszcze trochę ubijamy.
Tak przygotowane składniki  dodajemy do przesianej mąki.
Mieszamy grubą, drewnianą łyżką do połączenia się składników.
Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy  na szesnastki.
Gdy ciasto podrośnie i przynajmniej podwoi swoją objętość, wykładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wciskamy w ciasto kawałeczki jabłek i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ok. 30 minut.

Pieczemy w temperaturze 190°C ok. 40 minut ( gdy wierzch ciasta uzyska złoty kolor sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone).

Przed podaniem posypujemy wierzch ciasta cukrem pudrem.







2 komentarze:

  1. Na jaka grubosc ma byc to ciasto bo przeciez sa rozne formaty foremek

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto jest na formę o wym. 28 x 40 cm i ma wysokość 5-7 cm.

    OdpowiedzUsuń