Przedstawiam Wam wypróbowany wielokrotnie przepis na smaczne, proste i szybkie
w wykonaniu ciasto drożdżowe z dodatkiem jabłek.
To ciasto nie wymaga długiego wyrabiania, a zawsze udaje się, jest puszyste i apetyczne.
Przepis pod nazwą "drożdżówka z kruszonką" pochodzi z książki "Ciasta Siostry Leonilli"
Trochę zmodyfikowałam dodając jabłka i nie dając kruszonki.
Polecam na śniadanie lub kolację z dodatkiem ciepłego mleka lub kakao.
Składniki (na formę o wym. 28 x 40 cm):
Masło roztapiamy, dodajemy łyżkę oleju.
Mleko podgrzewamy (powinno być lekko ciepłe)
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru.
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy sól i jeszcze trochę ubijamy.
Tak przygotowane składniki dodajemy do przesianej mąki.
Mieszamy grubą, drewnianą łyżką do połączenia się składników.
Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na szesnastki.
Gdy ciasto podrośnie i przynajmniej podwoi swoją objętość, wykładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wciskamy w ciasto kawałeczki jabłek i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ok. 30 minut.
Pieczemy w temperaturze 190°C ok. 40 minut ( gdy wierzch ciasta uzyska złoty kolor sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone).
Przed podaniem posypujemy wierzch ciasta cukrem pudrem.
w wykonaniu ciasto drożdżowe z dodatkiem jabłek.
To ciasto nie wymaga długiego wyrabiania, a zawsze udaje się, jest puszyste i apetyczne.
Przepis pod nazwą "drożdżówka z kruszonką" pochodzi z książki "Ciasta Siostry Leonilli"
Trochę zmodyfikowałam dodając jabłka i nie dając kruszonki.
Polecam na śniadanie lub kolację z dodatkiem ciepłego mleka lub kakao.
Składniki (na formę o wym. 28 x 40 cm):
- 500 g mąki pszennej
- 50 g drożdży + 1 łyżka cukru
- 1 jajko i 2 żółtka
- 1 szklanka mleka
- 100 g masła
- 1 łyżka oleju
- ½ szklanki cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 5 - 6 jabłek (np. koksa królewska, szara reneta)
- cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Masło roztapiamy, dodajemy łyżkę oleju.
Mleko podgrzewamy (powinno być lekko ciepłe)
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru.
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy sól i jeszcze trochę ubijamy.
Tak przygotowane składniki dodajemy do przesianej mąki.
Mieszamy grubą, drewnianą łyżką do połączenia się składników.
Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na szesnastki.
Gdy ciasto podrośnie i przynajmniej podwoi swoją objętość, wykładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wciskamy w ciasto kawałeczki jabłek i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ok. 30 minut.
Pieczemy w temperaturze 190°C ok. 40 minut ( gdy wierzch ciasta uzyska złoty kolor sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone).
Przed podaniem posypujemy wierzch ciasta cukrem pudrem.
Na jaka grubosc ma byc to ciasto bo przeciez sa rozne formaty foremek
OdpowiedzUsuńCiasto jest na formę o wym. 28 x 40 cm i ma wysokość 5-7 cm.
OdpowiedzUsuń